Jajka w sosie tatarskim
Przepisów świątecznych już po świętach dalszy ciąg :-), dzisiaj przepis na jajka w sosie tatarskim własnej roboty. Przystawka szybka, pyszna, świąteczna i ładnie prezentująca się na wielkanocnym stole, zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 3-4 większe ogórki słodko - kwaśne (jeśli ktoś lubi mogą być kiszone)
- 1 mały słoiczek marynowanych grzybków w occie
- 1,5 cebuli
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 -3 łyżki majonezu
- woda od grzybków
- sól
- keczup
- pęczek szczypiorku
Jajka ugotować na twardo. Szczypiorek umyć i pokroić. Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę, wrzucić na sitko. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić aby zmiękła i puściła wodę, odcedzić z nadmiaru wody.
Śmietanę i majonez połączyć, wlać wodę od grzybków, wymieszać dokładnie Cebulę, grzybki i ogórki połączyć razem, wrzucić do śmietany i majonezu, wymieszać, doprawić solą według uznania.
Na półmisek wyłożyć sos tatarski, jajka przekroić na pół, ułożyć na sosie. Na każdym jajku zrobić kleks keczupu, posypać szczypiorkiem, gotowe!
Smacznego!