Śledzie wyciągamy z zalewy odsączamy i siekamy dość drobno. Korniszony kroimy w małą kosteczkę. Grzybki marynowane najlepiej leśne odcedzamy i siekamy...
Trzeba przyznać, że jest to dosyć ciężkie jedzenie, wiem, że Czesi jedzą go z mięsnymi sosami, dla nas byłoby to już nie do przełknięcia. Knedel zjedliśmy z surówką z kiszonej kapusty, kiełkami i odrobiną smażonej cebulki.
Miałam pewne obawy przed ich samodzielnym robieniem, ale okazały się kompletnie niesłuszne! To prościzna, a efekt- więcej niż doskonały! Zakochałam się w knedlach na nowo, a co więcej okazało się, że mogę je bez przeszkód robić we własnej kuchni. Nawet codziennie ;)
Palacinky, czyli jeden z najbardziej znanych czeskich deserów. W zasadzie nie różnią się od naszych polskich naleśników, jednak palacinky są podawane prawie zawsze na słodko i prawie zawsze polane czekoladą po wierzchu. Często też towarzyszy im bita śmietana. Nadzienie do palacinek może być różne, przeważnie jest owocowe, ale to nie reguła. Ja swoje palacinky nadziałam budyniem waniliowym.
Čočková polévka s párkiem, czyli zupa z soczewicy z parówką to doskonała propozycja na zimowy obiad. Jest gęsta, sycąca i świetnie rozgrzewa. Wprawdzie czeskie parówki trochę różnią się od naszych – mają inną konsystencję i są bardziej przyprawione, niemniej zupa i tak była pyszna :)
Bogracz oryginalnie przygotowuje się w zawieszonym nad paleniskiem kociołku od którego potrawa bierze swoją nazwę ale przygotowany w pełnej cywilizacyjnych udogodnień kuchni przeciętnego Kowalskiego będzie równie pyszny.
Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria[wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..tym razem kremowa marchewka...przepis podpatrzony tutaj...pyszna ..polecam..
Jest zdrowy, sycący, rozgrzewający i stanowi pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z wieprzowiną, jeżeli drób to tylko mięso z udźca indyka. Gulasz węgierski sprawdzi się na domowych imprezach i na kolację we dwoje, do lampki czerwonego wina. Bardzo polecam :-)