Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami

Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami
Składniki:
  • 40 dag soczewicy
  • wywar (ja użyłem drobiowego)
  • włoszczyzna – 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera – pokrojona w kostkę
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku roztarte z solą lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • czerwona papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
Kluski csipetke:
  • 1 jajko
  • 12-20 dag mąki (w zależności jak duże jest jajko)
  • szczypta soli
Zdjęcie - Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Warzywa, soczewicę i przyprawy wrzucić do wywaru, gotować około 15-20 min aż soczewica zmięknie, dodać czosnek, przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Kluski: zagnieść ciasto z jajka,mąki, ( ma być elastyczne i takie żeby można było formować spłaszczone kulki), doprawić solą. Formować kuleczki, spłaszczać je( ja robię wałeczek z ciasta i tnę go nożyczkami nad zupą) i dodawać do gotującej wody, gotować 5 minut od czasu wypłynięcia. Podobne wpisy Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskamiZdjęcie - Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa kminkowa

Zdjęcie - Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy

Zdjęcie - Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Soczewica z kiełbasa

Zdjęcie - Zupa z soczewicy z węgierskimi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rosół z lanym ciastem

Kategorie przepisów