Palacinky (czeskie naleśniki)

Palacinky (czeskie naleśniki)

Palacinky, czyli jeden z najbardziej znanych czeskich deserów. W zasadzie nie różnią się od naszych polskich naleśników, jednak palacinky są podawane prawie zawsze na słodko i prawie zawsze polane czekoladą po wierzchu. Często też towarzyszy im bita śmietana. Nadzienie do palacinek może być różne, przeważnie jest owocowe, ale to nie reguła. Ja swoje palacinky nadziałam budyniem waniliowym. Niby nic specjalnego, ale właśnie takie jadłam podczas mojego pobytu na Słowacji, a jak wiadomo, kuchnia Czech i Słowacji jest pod wieloma względami do siebie zbieżna :)

Z palacinkami wiąże się też pewna historia. Podczas pobytu na zielonej szkole, a miałam wtedy lat 11, karmili nas wyjątkowo podle. Chyba każdy przyzna, że twarde jak podeszwa plastry mięsa w towarzystwie sklejających szczęki knedlików i zwiędniętej surówki to nie jest to, za czym przepadają 11-latki ;) Po mniej więcej tygodniu takiego menu, z grupą przyjaciół zbuntowaliśmy się i tuż przed obiadem, czując już porządny głód, poszliśmy do hotelowej restauracji najeść się czegoś, co odpowiadałoby naszym dziecięcym podniebieniom. Poczuliśmy się z tego powodu strasznie dorośle – pierwszy raz sami, bez rodziców, poszliśmy do prawdziwej restauracji i pamiętam, że byliśmy z siebie mega zadowoleni.
Wybór wszystkich jednoznacznie padł na palacinky z waniliowym budyniem. Były pyszne, wylizaliśmy talerze po czym z szyderczymi uśmieszkami skierowanymi w stronę mniej zaradnych, głodnych kolegów udaliśmy siędo stołówki na prawdziwy, zielonoszkolny obiad. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy wszystkim podano... identyczne naleśniki jak te, które przed chwilą zjedliśmy... Nie było rady, naleśniki pyszne, nie mogły się zmarnować. Objedliśmy się tak, że nawet do kolacji nie czuliśmy głodu.
A na kolację – niespodzianka – jedyna podczas pobytu zjadliwa kolacja: kluski a la kopytka polane obficie sosem waniliowym. Pyszne i mega sycące. Pamiętam, że oczy wychodziły nam na wierzch z przejedzenia, ale zjedliśmy. Z łakomstwa.

Ciekawa jestem, czy ktoś z moich dawnych kolegów jeszcze to pamięta. Pewnie nie, bo jak mówi mój Połówek, tylko ja jestem tak zboczona żywieniowo, by pamiętać co jadłam dnia X w miejscu Y kilkanaście lat temu :P

Zdjęcie - Palacinky (czeskie naleśniki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CZESKIE PALACINKY
(4 porcje)
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1 niepełna szklanka wody,
2 jajka,
2-3 łyżki stopionego masła,
masło lub olej do smażenia

nadzienie:
3 szklanki mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
2-3 łyżki cukru

dodatkowo:
60-70g mlecznej lub gorzkiej czekolady,
bita śmietana


Mąkę, mleko, wodę, jajka i stopione masło zmiksować. Odstawić ciasto na pół godziny, a następnie usmażyć naleśniki.
Budyń przygotować wg instrukcji na opakowaniu, ale dodając tylko 3 szklanki mleka – powinien być dość gęsty.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej nad rondlem z parującą wodą lub w mikrofalówce.
Naleśniki smarować ciepłym budyniem, zwijać w rulony lub dowolnie składać. Polać czekoladą i podawać z bitą śmietaną.


Zdjęcie - Palacinky (czeskie naleśniki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów