Węgierska zupa z zieloną papryką i zielonym groszkiem
.
1 mała puszka groszku zielonego
3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 por
1 zielona papryka
10 dag selera
1 marchew
2 listki laurowe
sól, pieprz
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki śmietany
10 dag piersi z kurczaka
10 dag boczku wędzonego
1 kostka rosołowa
olej
zielona pietruszka
.
Cebule, czosnek obrać i drobno posiekać.
Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
Ziemniaki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Marchew obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Por opłukać i pokroić w krążki.
Pierś z kurczaka i boczek pokroić.
W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać pierś z kurczaka , przesmażyć.
Do mięsa wrzucić warzywa, chwilę razem dusić, a następnie dolać 3/4 l wody. Dodać kostkę rosołową, listki laurowe, majeranek i słodką paprykę.
Wszystko gotować do miękkości.
Boczek przesmażyć, dodać do zupy razem z groszkiem.
Dodać sól, pieprz do smaku a na końcu śmietanę.