Sárgarépa-főzelék
Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria[wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..tym razem kremowa marchewka...przepis podpatrzony tutaj...pyszna ..polecam..
W rondlu rozpuścić masło i poddusić w nim na średnim ogniu marchewkę przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Odkryć rondel, obsypać marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadki - odparować. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki .
- 1 kg młodej marchwi
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, biały pieprz - do smaku
W rondlu rozpuścić masło i poddusić w nim na średnim ogniu marchewkę przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Odkryć rondel, obsypać marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadki - odparować. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki .