Bogracz węgierski

Zdjęcie - Bogracz węgierski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.

Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ), 3 cebule, 6 papryk różnokolorowych, 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy, 3 ziemniaki, 2 papryczki chilli, 1 łyżeczka kminek, papryka słodka i ostra, pieprz czarny świeżo zmielony, 4 kostki bulion wołowy, olej do smażenia
Kluski do bogracza: 2 jajka, mąka, woda, sól, 
Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą. Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas. Gotować około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W międzyczasie robimy kluseczki. Z jajek ,mąki i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki . Takie kluseczki można przygotować wcześniej, gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza.

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kalafior
1

Pieczony kalafior

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami

Błyskawiczny łosoś pieczony z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem
1

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Krem czosnkowy z grillowanym kurczakiem i grzankami
1

Krem czosnkowy z grillowanym k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Zupa z bobem, cukrowym groszkiem i miętą
1

Zupa z bobem, cukrowym groszki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi
1

Zupa wiśniowa z kluskami kładz…

figmara figmara
figowe smaki

Krem z bakłażana i pomidorów
2

Krem z bakłażana i pomidorów

figmara figmara
figowe smaki

Zupa koperkowa z lanymi kluskami
2

Zupa koperkowa z lanymi kluska…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z kalafiorem i ryżem
1

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku