Bogracz węgierski

Zdjęcie - Bogracz węgierski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.

Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ), 3 cebule, 6 papryk różnokolorowych, 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy, 3 ziemniaki, 2 papryczki chilli, 1 łyżeczka kminek, papryka słodka i ostra, pieprz czarny świeżo zmielony, 4 kostki bulion wołowy, olej do smażenia
Kluski do bogracza: 2 jajka, mąka, woda, sól, 
Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą. Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas. Gotować około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W międzyczasie robimy kluseczki. Z jajek ,mąki i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki . Takie kluseczki można przygotować wcześniej, gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza.

Przepisy z tych kategorii

Langosz
1

Langosz

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pogacze – węgierska przekąska do piwa
2

Pogacze – węgierska przekąska…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Leczo z cukinią i wołowiną

Leczo z cukinią i wołowiną

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Węgierska zupa  gulaszowa
5

Węgierska zupa gulaszowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Langosz- węgierski fast food
2

Langosz- węgierski fast food

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gulasz węgierski
1

Gulasz węgierski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gefilte fisz - pulpeciki z karpia w galarecie

Gefilte fisz - pulpeciki z kar…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domek z piernika z witrażem

Domek z piernika z witrażem

aronia aronia
Wiem co jem

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Nocna owsianka z chia i masłem orzechowym
1

Nocna owsianka z chia i masłem…

Tyna Tyna
In cooking we trust