Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :)

Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :)

Potrawa przygotowana w wirtualnej kuchni, razem z:

Panti – Z zapachem wanilii we włosach Anią – Dietetycznie siostro! Violą - Fun & Taste
Anią – Królewskie rozkosze podniebienia Lángos to charakterystyczny, pieczony na oleju placek, na Węgrzech jest bardzo popularną przekąską. Kiedyś przyrządzano go z resztek ciasta na chleb, pieczonego nad ogniem tradycyjnego pieca. Wraz z zanikaniem zwyczaju samodzielnego wypieku chleba, zaczęto langosze wyrabiać z ciasta z dodatkiem ziemniaków i w takiej formie są one przyrządzane na Węgrzech do dziś.

Zdjęcie - Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lángose traktowane są jako tradycyjne danie węgierskie, często sprzedaje się je w ulicznych budkach, na dworcach, w przejściach podziemnych, etc. Trzeba uważać na tego typu jadłodajnie, bowiem często otrzymać można produkt nieświeży, usmażony na starym oleju i przesiąknięty jego smrodem, a, co najgorsze – zimny. Lángose powinno być ciepłe, odsączone, najczęściej podaje się je polane śmietaną lub sosem czosnkowym i posypane zółtym serem lub szynką. Ja podałem langosze z gulaszem, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Zdjęcie - Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g ugotowanych ziemniaków
  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 50 ml śmietany
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
    Zdjęcie - Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Mleko wymieszać ze śmietaną, podzielić na 2 porcje, do jednej porcji dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę mąki, wymieszać, odstawić na 20 min. Ziemniaki ugnieść, wrzucić do garnka, dodać masło i resztę mleka ze śmietaną i tę mieszankę zagotować ciągle mieszając, odstawić do wystygnięcia. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki czyli: mąkę, wystudzone puree z ziemniaków, drożdże z mlekiem i śmietaną i sól, wyrobić ciasto tak, żeby odchodziło od ręki, odstawić na 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, po 30 min podzielić ciasto na 5-6 części, z których formować okrągłe placuszki o grubości około 5 mm. Placki smażyć na głębokim oleju najpierw z jednej, a później z drugiej strony do zrumienienia.

    Podobne wpisy Lángos (Langosz) - czyli węgierski placek po węgiersku :)Zdjęcie - Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Bułki do hamburgerów

    Zdjęcie - Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowym

    Zdjęcie - Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Tortilla z kurczakiem

    Zdjęcie - Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Focaccia

    Kategorie przepisów