Lángos (Langosz) – czyli węgierski placek po węgiersku :)
Potrawa przygotowana w wirtualnej kuchni, razem z:
Panti – Z zapachem wanilii we włosach Anią – Dietetycznie siostro! Violą - Fun & TasteAnią – Królewskie rozkosze podniebienia Lángos to charakterystyczny, pieczony na oleju placek, na Węgrzech jest bardzo popularną przekąską. Kiedyś przyrządzano go z resztek ciasta na chleb, pieczonego nad ogniem tradycyjnego pieca. Wraz z zanikaniem zwyczaju samodzielnego wypieku chleba, zaczęto langosze wyrabiać z ciasta z dodatkiem ziemniaków i w takiej formie są one przyrządzane na Węgrzech do dziś.
Lángose traktowane są jako tradycyjne danie węgierskie, często sprzedaje się je w ulicznych budkach, na dworcach, w przejściach podziemnych, etc. Trzeba uważać na tego typu jadłodajnie, bowiem często otrzymać można produkt nieświeży, usmażony na starym oleju i przesiąknięty jego smrodem, a, co najgorsze – zimny. Lángose powinno być ciepłe, odsączone, najczęściej podaje się je polane śmietaną lub sosem czosnkowym i posypane zółtym serem lub szynką. Ja podałem langosze z gulaszem, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g ugotowanych ziemniaków
- 10 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietany
- 20 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Mleko wymieszać ze śmietaną, podzielić na 2 porcje, do jednej porcji dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę mąki, wymieszać, odstawić na 20 min. Ziemniaki ugnieść, wrzucić do garnka, dodać masło i resztę mleka ze śmietaną i tę mieszankę zagotować ciągle mieszając, odstawić do wystygnięcia. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki czyli: mąkę, wystudzone puree z ziemniaków, drożdże z mlekiem i śmietaną i sól, wyrobić ciasto tak, żeby odchodziło od ręki, odstawić na 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, po 30 min podzielić ciasto na 5-6 części, z których formować okrągłe placuszki o grubości około 5 mm. Placki smażyć na głębokim oleju najpierw z jednej, a później z drugiej strony do zrumienienia.
Podobne wpisy Lángos (Langosz) - czyli węgierski placek po węgiersku :)Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowym