Pieczarki ułożone na kruchym , maślanym cieście , pod delikatną śmietankowo-jajeczną kołderką - taki obiad mogłabym jeść codziennie :-) W sezonie mam zamiar wypróbować wersję z leśnymi grzybami.
Zachciało się nam tarty śliwkowej - takiej, jaką robi teściowa. Ale teściowa wyjechała i przepisu nie ma. Zrobiłam więc podobną, z przepisu na Flan z gruszkami (z książki Marka Łebkowskiego, "Ciasta i desery. Sekrety mojej kuchni"). Gruszki zastąpiłam śliwkami i pominęłam polewanie tarty karmelem.
Postanowiłam upiec tartę wykorzystując przepis na kruche ciasto z w/w książki - jak podaje autor, jest ono delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnego ciasta na tarty. Rzeczywiście tak jest - spód jest delikatny i kruchy, trzeba uważać przy nakładaniu na talerz, żeby przenieść ukrojony kawałek w całośc
Moim skromnym zdaniem ta tarta wygląda absolutnie spektakularnie! Jest baaardzo słodka, dlatego na deser wystarczy zjeść jej jeden kawałek popijając (koniecznie) filiżanką gorzkiej kawy. Myślę, że może stać się fajną alternatywą dla wielkanocnego mazurka- kajmakowa masa i orzechy to przecież typowo świąteczny zestaw.
Pisałam już o tym, że truskawki najbardziej lubię świeże? Mogą być w cieście, czemu nie, ale soczyste, jędrne, na zimno. Upieczone już mi tak nie smakują... Dlatego, kiedy w piątek drogą kupna nabyłam jeszcze jeden koszyczek, zamarzyła mi się tarta. Bardzo, bardzo czekoladowa. I do tego truskawki. Istna rozpusta!
Dawno nie piekłam żadnej tarty, a już zwłaszcza wytrawnej, więc na pierwszy rzut poszła tarta z kurczakiem i pieczarkami inspirowana przepisem z książki „Kuchnia doskonała dla każdego” Pola Martina. Tarta była bardzo smaczna
Jeśli tak jak ja należycie do grupy truskawkoholików, którzy tymi owocami nigdy się nie przejedzą polecam lekką budyniową tartę z truskawkami w roli głównej.
Całość mogę ocenić dość dobrze chociaż pewne zastrzeżenia mam do kruchego spodu. Moim zdaniem był trochę za twardy i następnym razem dam dwa żółtka zamiast 1 całego jajka. Ale krem jest wspaniały, w parze z truskawkami smakuje rewelacyjnie.
Tarty są zawsze dobrym pomysłem na udane ciasto. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto w połączeniu z aksamitnym budyniem i jabłkami z pewnością zaspokoi ochotę na "coś słodkiego".