Tarta z kremem waniliowym i jeżynami
Cudownie kremowa tarta z orzeźwiającymi jeżynami to coś stworzonego na takie ciepłe, niedzielne popołudnie jak dziś :) Tak się cieszę, że lato nie odpuszcza i wrzesień zaczął się tak pięknie. Staram się łapać każdy ciepły promień energii zanim nadejdą chłody.
Tak bardzo nie chce mi się myśleć o projekcie, który muszę zrobić i o czekającej mnie, żmudnej magisterce...
Krem do tarty powstał na bazie przepisu z książki „Jajka” M. Roux, jednak ja dodałam do niego żelatyny, ponieważ bez niej jest zbyt rzadki do tego rodzaju ciasta. Polecam :)
TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I JEŻYNAMI
kruche ciasto:
220g mąki,
110g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 jajko
krem:
3 żółtka,
60g cukru,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
250ml mleka,
20g mąki,
150ml śmietanki kremówki,
30g cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
450g świeżych jeżyn,
listki mięty do dekoracji
Kruche ciasto: Masło razem z mąką posiekać na stolnicy, aż utworzy się kruszonka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy albo formy do tart o średnicy 26 cm (dno tortownicy dobrze jest wcześniej wyścielić odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia). Spód ciasta dość gęsto ponakłuwać widelcem, aby nie tworzyły się bąble w trakcie pieczenia. Piec w 200 stopniach, aż ciasto będzie jasnobrązowe (ok. 20-25 minut). Wyjąć i ostudzić.
Krem: Żółtka utrzeć z 20g cukru na jasną masę, dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować w rondlu z pozostałymi 40g cukru i cukrem z prawdziwą wanilią. Gorące mleko wlać do żółtek, mieszając, następnie całość przelać z powrotem do rondla, postawić na małym ogniu i gotować przez kilka minut, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje. Przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia (dobrze jest posypać wierzch kremu cienką warstwą cukru, dzięki temu nie utworzy się kożuch).
Żelatynę namoczyć w szklance w kilku łyżkach zimnej wody, następnie rozpuścić, wkładając szklankę do naczynia z gorącą wodą. Dodać trochę schłodzonego kremu, wymieszać, następnie przelać żelatynę do reszty kremu i zmiksować.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać do kremu i wymieszać. Całość wyłożyć na upieczony kruchy spód i wyrównać powierzchnię.
Na wierzchu tarty ułożyć jeżyny, udekorować listkami mięty. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż krem całkowicie stężeje.
Tak bardzo nie chce mi się myśleć o projekcie, który muszę zrobić i o czekającej mnie, żmudnej magisterce...
Krem do tarty powstał na bazie przepisu z książki „Jajka” M. Roux, jednak ja dodałam do niego żelatyny, ponieważ bez niej jest zbyt rzadki do tego rodzaju ciasta. Polecam :)
TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I JEŻYNAMI
kruche ciasto:
220g mąki,
110g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 jajko
krem:
3 żółtka,
60g cukru,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
250ml mleka,
20g mąki,
150ml śmietanki kremówki,
30g cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
450g świeżych jeżyn,
listki mięty do dekoracji
Kruche ciasto: Masło razem z mąką posiekać na stolnicy, aż utworzy się kruszonka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy albo formy do tart o średnicy 26 cm (dno tortownicy dobrze jest wcześniej wyścielić odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia). Spód ciasta dość gęsto ponakłuwać widelcem, aby nie tworzyły się bąble w trakcie pieczenia. Piec w 200 stopniach, aż ciasto będzie jasnobrązowe (ok. 20-25 minut). Wyjąć i ostudzić.
Krem: Żółtka utrzeć z 20g cukru na jasną masę, dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować w rondlu z pozostałymi 40g cukru i cukrem z prawdziwą wanilią. Gorące mleko wlać do żółtek, mieszając, następnie całość przelać z powrotem do rondla, postawić na małym ogniu i gotować przez kilka minut, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje. Przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia (dobrze jest posypać wierzch kremu cienką warstwą cukru, dzięki temu nie utworzy się kożuch).
Żelatynę namoczyć w szklance w kilku łyżkach zimnej wody, następnie rozpuścić, wkładając szklankę do naczynia z gorącą wodą. Dodać trochę schłodzonego kremu, wymieszać, następnie przelać żelatynę do reszty kremu i zmiksować.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać do kremu i wymieszać. Całość wyłożyć na upieczony kruchy spód i wyrównać powierzchnię.
Na wierzchu tarty ułożyć jeżyny, udekorować listkami mięty. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż krem całkowicie stężeje.