Tarta z brokułami
Jak zobaczyłam tą tartę, wiedziałam, że zrobię ją , wcześniej czy później.
Wyszła smaczna, ale wolę jednak ciasto drożdżowe.
Składniki na formę o średnicy 24 cm
Składniki na ciasto
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1 łyżka oliwy
ząbek czosnku
średniej wielkości cebula
1 brokuł podzielony na różyczki
2 jajka + 2 białka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa i ostra papryka do smaku
100 g startego topliwego sera
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.
Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o grubości 0.6 cm. Wykładamy ciastem natłuszczoną foremkę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 10 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, oczyszczamy brokuła i dzielimy na różyczki. Podsmażamy warzywa na patelni, by zrobiły się miękkie.
Jajka, białka i mleko mieszamy w miseczce rózgą. Odlewamy trochę płynu do kubka, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki, dolewamy do miseczki i przyprawiamy.
Na upieczone ciasto wykładamy warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.