Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kupiłam przed Świętami w IKEA formę do tarty z wyjmowanym dnem i nareszcie udało mi się ją przetestować. Dawno nie piekłam żadnej tarty, a już zwłaszcza wytrawnej, więc na pierwszy rzut poszła tarta z kurczakiem i pieczarkami inspirowana przepisem z książki „Kuchnia doskonała dla każdego” Pola Martina. Tarta była bardzo smaczna, a forma spisała się doskonale. Teraz chyba częściej będę piekła tego typu ciasta :)
TARTA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
ciasto:
200g mąki pszennej,
100g masła,
szczypta soli,
ok. 2/3 szklanki zimnej wody
nadzienie:
2 małe filety z piersi kurczaka,
300g pieczarek,
1 cebula,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
200g żółtego sera,
zioła prowansalskie,
3-4 łyżki oleju,
sól i pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je jakkolwiek (plasterki, kostka). Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę oleju, zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda którą puszczą odparuje.
Kurczaka pokroić dość drobno i usmażyć go na drugiej patelni na reszcie oleju. Przełożyć go do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz kurczakowo-pieczarkowy.
W misce roztrzepać jaja ze śmietaną. Zalać tą masą tartę. Na wierzchu posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Aby sprawdzić, czy tarta jest już upieczona, należy delikatnie rozgrzebać kawałek widelcem – jeśli jaja są ścięte, a nie płynne – tarta jest gotowa.
Najlepiej smakuje na gorąco.
TARTA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
ciasto:
200g mąki pszennej,
100g masła,
szczypta soli,
ok. 2/3 szklanki zimnej wody
nadzienie:
2 małe filety z piersi kurczaka,
300g pieczarek,
1 cebula,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
200g żółtego sera,
zioła prowansalskie,
3-4 łyżki oleju,
sól i pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je jakkolwiek (plasterki, kostka). Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać połowę oleju, zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż woda którą puszczą odparuje.
Kurczaka pokroić dość drobno i usmażyć go na drugiej patelni na reszcie oleju. Przełożyć go do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz kurczakowo-pieczarkowy.
W misce roztrzepać jaja ze śmietaną. Zalać tą masą tartę. Na wierzchu posypać startym serem. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Aby sprawdzić, czy tarta jest już upieczona, należy delikatnie rozgrzebać kawałek widelcem – jeśli jaja są ścięte, a nie płynne – tarta jest gotowa.
Najlepiej smakuje na gorąco.