Tarta z pieczarkami

W oryginale była to tarta z grzybami leśnymi - przepis na nią znalazłam u Negreski . Ja postanowiłam zrobić ją z dodatkiem pieczarek. Właściwie to moja pierwsza tarta - wcześniej zdarzyło mi się robić tylko słodkie tartaletki. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się pracochłonny , ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Więcej czasu poświęciłam na napisanie tego wpisu ;-)

Pieczarki ułożone na kruchym , maślanym cieście , pod delikatną śmietankowo-jajeczną kołderką - taki obiad mogłabym jeść codziennie :-) W sezonie mam zamiar wypróbować wersję z leśnymi grzybami.

Zdjęcie - Tarta z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki [ piekłam w formie o średnicy 27 cm ] :

ciasto :

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki wody
  • duża szczypta soli

nadzienie :

  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% [ użyłam śmietanki 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18% - pół na pół ]
  • 1 łyżka masła
  • biały pieprz , sól [ użyłam czarnego pieprzu ]
  • natka pietruszki , dymka lub szczypiorek [nie dałam , bo zapomniałam o szczypiorku w lodówce]


Przygotować ciasto - przesiać mąkę z solą na blat , dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem, aż z masła i mąki zrobią się grudki. Dodać jajko roztrzepane z wodą, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Włożyć ją do lodówki na pół godziny.

W tym czasie obrać pieczarki , opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5-10 minut, aż odparuje sok puszczony przez grzyby. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić .

Formę na tartę posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki , rozwałkować cienko [na 3 mm] na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do formy, wylepić brzegi, jak najmniej dotykając ciasta rękami [ to zagwarantuje kruchość ciasta ] . Odciąć wystające za brzegi formy ciasto. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 20 minut. Jajka roztrzepać widelcem. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.

Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie grzybowe i zalać śmietaną z jajkami. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut - do czasu, aż nadzienie się zetnie.

Podawać na gorąco.

Negresca robiła swoją tartę w formie o średnicy 22 cm - użyła tylko połowy ciasta [ drugą połowę można zamrozić ] . Moja forma jest większa - 27-centymetrowa, więc użyłam prawie całego ciasta - została mi kulka wielkości sporej mandarynki.

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne muffiny dyniowe

Wytrawne muffiny dyniowe

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia

Orkiszowy chleb dekoracyjny. L…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach

Chleb orkiszowy, na zakwasie i…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Orkiszowy chleb ozdobny. Korona Lyonu. Listopadowa Piekarnia

Orkiszowy chleb ozdobny. Koron…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orkiszowy chleb dekoracyjny

Orkiszowy chleb dekoracyjny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Placuszki z makiem, cynamonem i pomarańczą Agnieszki Maciąg

Placuszki z makiem, cynamonem…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane
2

Pieczarki faszerowane

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z fasolą i kurkami

Pierogi z fasolą i kurkami

figmara figmara
figowe smaki

Zapiekanka z kurkami
1

Zapiekanka z kurkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kanapki zapiekane z grzybami i serem

Kanapki zapiekane z grzybami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Rydze w sosie
1

Rydze w sosie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami. Byle…
2

Przepiórki pieczone faszerowan…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami