Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami

W oryginale była to tarta z grzybami leśnymi - przepis na nią znalazłam u Negreski . Ja postanowiłam zrobić ją z dodatkiem pieczarek. Właściwie to moja pierwsza tarta - wcześniej zdarzyło mi się robić tylko słodkie tartaletki. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się pracochłonny , ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Więcej czasu poświęciłam na napisanie tego wpisu ;-)

Pieczarki ułożone na kruchym , maślanym cieście , pod delikatną śmietankowo-jajeczną kołderką - taki obiad mogłabym jeść codziennie :-) W sezonie mam zamiar wypróbować wersję z leśnymi grzybami.

Zdjęcie - Tarta z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki [ piekłam w formie o średnicy 27 cm ] :

ciasto :

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki wody
  • duża szczypta soli

nadzienie :

  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% [ użyłam śmietanki 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18% - pół na pół ]
  • 1 łyżka masła
  • biały pieprz , sól [ użyłam czarnego pieprzu ]
  • natka pietruszki , dymka lub szczypiorek [nie dałam , bo zapomniałam o szczypiorku w lodówce]


Przygotować ciasto - przesiać mąkę z solą na blat , dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem, aż z masła i mąki zrobią się grudki. Dodać jajko roztrzepane z wodą, wymieszać, szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Włożyć ją do lodówki na pół godziny.

W tym czasie obrać pieczarki , opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5-10 minut, aż odparuje sok puszczony przez grzyby. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić .

Formę na tartę posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki , rozwałkować cienko [na 3 mm] na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do formy, wylepić brzegi, jak najmniej dotykając ciasta rękami [ to zagwarantuje kruchość ciasta ] . Odciąć wystające za brzegi formy ciasto. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 20 minut. Jajka roztrzepać widelcem. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.

Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie grzybowe i zalać śmietaną z jajkami. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut - do czasu, aż nadzienie się zetnie.

Podawać na gorąco.

Negresca robiła swoją tartę w formie o średnicy 22 cm - użyła tylko połowy ciasta [ drugą połowę można zamrozić ] . Moja forma jest większa - 27-centymetrowa, więc użyłam prawie całego ciasta - została mi kulka wielkości sporej mandarynki.

Kategorie przepisów