Jarzębina to znakomity surowiec do wyrobu dżemów, konfitur i leczniczych wywarów. Ogólnie dostępna, bezpłatna, doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu.
Dzisiaj przedstawię Wam najprostszy i najsmaczniejszy syrop miętowy. Poddany pasteryzacji będzie idealnym dodatkiem do zimowych herbat. Natomiast w lecie, w upalne dni dodany do zimnej wody sprawdzi się jako orzeźwiająca, miętowo-cytrynowa lemoniada .
Oto kolejny który mnie wspomógł w tych ciężkich chwilach, bo ból gardła był nie do zniesienia aż utrudniał mi spanie w nocy. Mi pomógł może i Wam pomoże. Polecam
Co lubicie pić jesienią? U mnie w czołówce sezonowych napojów znajduje się rozgrzewająca kawa z korzennym syropem dyniowym, duuużą ilością spienionego mleka i bitą śmietaną
Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :)
Różnych przepisów do znalezienia w sieci jest sporo, jak zwykle wzięliśmy z kilku różnych i zrobiliśmy tak, jak wydawało nam się, że będzie dobrze. I chyba dobrze jest, bo smak i konsystencja gotowego syropu są takie jak być powinny. Zapach też...
Syrop robię na bazie cukru trzcinowego, ale tak naprawdę możecie sięgnąć po biały, zmniejszyłabym w takim wypadku jego ilość, powiedzmy o 80 g. Do pierwszej partii tegorocznego syropu dodałam imbiru, ponieważ uznałam, że świetnie komponuje się z aromatem bzu i cytryną.
Laweda posiada cudowne właściwości relaksujące, zarówno ciało jak i umysł. To świetny środek na nerwice, oraz fizyczne objawy spowodowane stresem: napięciowe bóle głowy, migrenę i bezsenność.
Skąpane w waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają się jako coś bardzo wykwintnego i wyrafinowane zarazem. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzę pierwszy słoik.”
Doskonała do grzanek, gofrów, owsianki i słodkich wypieków. Ja zrobiłam jej chyba z dziesięć porcji i muszę powiedzieć, że nie bez znaczenia jest tu rodzaj użytych jabłek.
Zimową porą sięgamy po różnego rodzaju napoje rozgrzewające, sekretne kompozycje, aby poprawić sobie humor, dodać odrobinę wigoru i zatopić w rozmyślaniach o ciepłych letnich dniach. Jednym z nich jest napój zimowy rozgrzewający z naszymi ulubionymi przyprawami.
Konfitura cytrynowa to świetny dodatek do herbaty, doskonale smakuje i rozgrzewa w zimowe dni. Klasyczną konfiturę cytrynową robimy co roku, ale tym razem wzbogaciliśmy ją pomarańczą, goździkami i cynamonem. Rezultat? Rewelacyjny! Herbata jest po prostu przepyszna, pachnie przyprawami korzennymi i doskonale rozgrzewa.
Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować na dłużej. Trzeba się spieszyć, bo kwiaty szybko przekwitają. Tradycyjnie przygotowany syrop z racji dużych ilości cukru nie nadaje się niestety dla każdego. Cukier zastąpiłam ksylitolem i to jeszcze w zmniejszonej ilości. Dlatego na bieżące spożycie przygotowany syrop przechowuję w lodówce, a resztę na zimowe zapasy zapasteryzowałam.
Gdybym wiedziała, że ta sałatka smakuje tak wspaniale nie zwlekałabym tak długo z jej przygotowaniem. Kilka prostych składników łączy się w doskonałą całość. Idealna na takie gorące dni jakie mamy ostatnio.