Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru

Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru
Zdjęcie - Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas i nie tylko w znaczeniu kulinarnym, ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne. To bogactwo flawoniodów (kwercetyna, rutyna, kemferol), witamin (beta-karoten, A, B1, B2, B3, B6, C), mikroelementów (potas, wapń, magnez, fosfor, sód) i pierwiastków śladowych (żelazo, miedź, mangan, cynk).
Jesienią i zimą niezastąpiony na wzmocnienie odporności i wspomagający leczenie chorób przeziębieniowych, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe.
Rośnie dosłownie wszędzie i aż się prosi, by po niego sięgnąć.
Z kwiatów czarnego bzu przygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj. Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu.
Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować na dłużej. Trzeba się spieszyć, bo kwiaty szybko przekwitają.
Tradycyjnie przygotowany syrop z racji dużych ilości cukru nie nadaje się niestety dla każdego. Cukier zastąpiłam ksylitolem i to jeszcze w zmniejszonej ilości. Dlatego na bieżące spożycie przygotowany syrop przechowuję w lodówce, a resztę na zimowe zapasy zapasteryzowałam.

Należy pamietać, że wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce i liście zawierają trujący glikozyd -sambunigrynę. Dopiero po obróbce termicznej owoce i kwiaty są jadalne.

Zdjęcie - Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
20 baldachów czarnego bzu
700 ml wody
350 g ksylitolu
1 cytryna

Wykonanie:
  • kwiaty należy zbierać w miejscach z dala od ruchu ulicznego i spalin samochodowych. Koniecznie w słoneczny dzień i w pełni kwitnienia. Całe kwiatostany najlepiej ścinać sekatorem i ostrożnie przekładać np. do koszyka. Starać się jak najmniej wzruszać ściętymi kwiatostanami, by nie pozbawić ich drogocennego pyłku. Pyłek jest nośnikiem smaku i zapachu. Przewiewny kosz to dobry środek transportu dla kwiatów, bo zanim doniesiesz kwiaty do domu zazwyczaj drobne żyjatka zamieszkujace kwiaty zdążą już je opuścić
  • zagotować wodę z ksylitolem, dodać sok z cytryny i pokrojoną skórę
kwiaty czarnego bzu należy odciąć od gałązek (nadają gorzkiego posmaku), najlepiej odcinać kwiaty nad szklanym naczyniem, w którym będą się macerować. Starać się wyciąć jak najwięcej zielonych gałązek. Zalać kwiaty gorącym syropem. Przykryć naczynie i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Po tym czasie przecedzić syrop do przygotowanych, wyparzonych i wysuszonych naczyń. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce, na zimowe zapasy trzeba zapasteryzować
SMACZNEGO I NA ZDROWIE !

Zdjęcie - Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów