Gruszki w syropie waniliowym
„Mogę śmiało powiedzieć, że w tym roku moja spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane w waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają się jako coś bardzo wykwintnego i wyrafinowane zarazem. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzę pierwszy słoik.”
Gruszki w syropie waniliowym (Źródło przepisu)
Składniki na 4-6 słoików:
10 twardych gruszek Konferencja
2,5 szklanki cukru
6 szklanek wody
1 laska wanilii
pieprz kolorowy
brandy
Dodatkowo
4 szklanki wody
sok z jednej cytryny
Do dużego garnka wlać 4 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obrać gruszki. Przekroić na pół i od razu wkładać do zakwaszonej wody żeby zachowały naturalny kolor. Przygotować wyparzone wcześniej słoiki. Do każdego włożyć po sześć ziarenek kolorowego pieprzu i wlać 1-2 łyżki brandy. W drugim garnku zagotować sześć szklanek wody z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Wkładać partiami gruszki i gotować pięć minut. Układać ciasno w słoikach. Wyjąć laskę wanilii pokroić na tyle kawałków ile wyjdzie nam słoików. Włożyć po jednym kawałku do każdego słoika. Zagotować ponownie syrop i zalać nim gruszki tak aby były przykryte. Krawędź słoika wytrzeć do sucha i mocno zakręcić wieczka. Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody.
Smacznego :) Aronia