Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte

Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte

Zdjęcie - Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co lubicie pić jesienią? U mnie w czołówce sezonowych napojów znajduje się rozgrzewająca kawa z korzennym syropem dyniowym, duuużą ilością spienionego mleka i bitą śmietaną (choć tej ostatniej raczej unikam i tę wersję na wypasie przygotowałem wyłącznie na potrzeby bloga). Gdy parę lat temu piłem ją po raz pierwszy w słynnej sieciówce totalnie mnie zauroczyła i od tego czasu próbuję przygotowywać ją w domu. Co roku robię syrop nieco inaczej, by w końcu znaleźć idealną wersję. Ta już jest całkiem niezła, więc dlatego postanowiłem się nią z Wami podzielić. A nawet jeśli nie pijecie kawy, to syrop także świetnie sprawdzi się do naleśników i innych deserów. ;)
Zdjęcie - Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 1 buteleczkę syropu

Syrop:

  • 300 ml wody
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g purée z dyni*
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
Pumpkin Spice Latte:

  • 200 ml mleka
  • 1 filiżanka espresso
  • 30 ml korzennego syropu dyniowego
  • kopiasta łyżka bitej śmietany
  • cukier cynamonowy**





* PRZYGOTOWANIE Syrop Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wrzuć rozkrojoną na pół laskę wanilii i wsyp wszystkie przyprawy. Wstaw na mały ogień i gotuj przez około kwadrans. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Wyjmij laskę wanilii, a syrop przecedź przez gazę lub gęste sito. Połącz z dyniowym purée i zmiksuj za pomocą blendera. (Syrop możesz ponownie przecedzić). Wlej do buteleczki i przechowuj w lodówce do kilku tygodni, chociaż podejrzewam, że i tak zniknie szybciej. ;)
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.

Pumpkin Spice Latte Spień gorące mleko, wlej espresso oraz syrop i delikatnie zamieszaj. Górę wyłóż bitą śmietaną i posyp odrobiną cynamonowego cukru.

**Cynamonowy cukier otrzymasz, łącząc 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.

*

Zdjęcie - Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów