Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte
Co lubicie pić jesienią? U mnie w czołówce sezonowych napojów znajduje się rozgrzewająca kawa z korzennym syropem dyniowym, duuużą ilością spienionego mleka i bitą śmietaną (choć tej ostatniej raczej unikam i tę wersję na wypasie przygotowałem wyłącznie na potrzeby bloga). Gdy parę lat temu piłem ją po raz pierwszy w słynnej sieciówce totalnie mnie zauroczyła i od tego czasu próbuję przygotowywać ją w domu. Co roku robię syrop nieco inaczej, by w końcu znaleźć idealną wersję. Ta już jest całkiem niezła, więc dlatego postanowiłem się nią z Wami podzielić. A nawet jeśli nie pijecie kawy, to syrop także świetnie sprawdzi się do naleśników i innych deserów. ;)
*
SKŁADNIKI
na 1 buteleczkę syropu
Syrop:
- 300 ml wody
- 150 g brązowego cukru
- 150 g purée z dyni*
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 200 ml mleka
- 1 filiżanka espresso
- 30 ml korzennego syropu dyniowego
- kopiasta łyżka bitej śmietany
- cukier cynamonowy**
* PRZYGOTOWANIE Syrop Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wrzuć rozkrojoną na pół laskę wanilii i wsyp wszystkie przyprawy. Wstaw na mały ogień i gotuj przez około kwadrans. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Wyjmij laskę wanilii, a syrop przecedź przez gazę lub gęste sito. Połącz z dyniowym purée i zmiksuj za pomocą blendera. (Syrop możesz ponownie przecedzić). Wlej do buteleczki i przechowuj w lodówce do kilku tygodni, chociaż podejrzewam, że i tak zniknie szybciej. ;)
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
Pumpkin Spice Latte Spień gorące mleko, wlej espresso oraz syrop i delikatnie zamieszaj. Górę wyłóż bitą śmietaną i posyp odrobiną cynamonowego cukru.
**Cynamonowy cukier otrzymasz, łącząc 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.
*