Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

Zdjęcie - Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna akcja śniadaniowa.
Tym razem bez użycia piekarnika.
Pyszna pasta śniadaniowa z pomidorów i słonecznika z dodatkiem tahini.
Pastę robiłyśmy na rodzinne śniadanie z Agatą z bloga Pożeracze czasu.


Przepis cytuję za autorką:
Składniki:
  • słoiczek suszonych pomidorów (300g )
  • 50g ziarna słonecznika wcześniej namoczonego
  • garść czarnych oliwek - u nas zielone
  • łyżeczka kaparów
  • garść świeżej bazylii
  • 2 duże łyżki tahini naturalnego
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • olej rzepakowy
Przygotowanie: Do kielicha blendera wyciśnij sok z cytryny, przełóż całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodaj bazylię, i pozostałe składniki, zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodaj oleju rzepakowego i ponownie zmiksuj. Powinna wyjść dość gładka masa, jednak ze względu na ziarno słonecznika będzie podczas jedzenia lekko "chropowata" Dopraw pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani też ostrość - daje ją przede wszystkim młotkowany pieprz i kapary. Pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika.
Zdjęcie - Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Razem ze mną pastę robiły:




Agata też robiła zdjęcia wspólnie zrobionej paście.

Zdjęcie - Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do zdjęcia z pastą pozował chleb pieczony w domu - Borodinsky

Kategorie przepisów