Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów
Kolejna akcja śniadaniowa.
Tym razem bez użycia piekarnika.
Pyszna pasta śniadaniowa z pomidorów i słonecznika z dodatkiem tahini.
Pastę robiłyśmy na rodzinne śniadanie z Agatą z bloga Pożeracze czasu.
Przepis cytuję za autorką:
Składniki:
- słoiczek suszonych pomidorów (300g )
- 50g ziarna słonecznika wcześniej namoczonego
- garść czarnych oliwek - u nas zielone
- łyżeczka kaparów
- garść świeżej bazylii
- 2 duże łyżki tahini naturalnego
- łyżeczka młotkowanego pieprzu
- 2 małe ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- olej rzepakowy
Razem ze mną pastę robiły:
- Dorota z bloga Moje małe czarowanie
- Jagoda z bloga Magia w kuchni
- Agnieszka z bloga Eksplozja smaku
- Laura z bloga Cafe babilon
- Magdalena z bloga Apetyt na smaka
- Agata z bloga Pożeracze czasu
Agata też robiła zdjęcia wspólnie zrobionej paście.
Do zdjęcia z pastą pozował chleb pieczony w domu - Borodinsky