Zupa z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów
przepis:
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 szalotka
5 plastrów suszonych pomidorów
1 ziemniak
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka Pul Biber
jogurt lub śmietanka
1 l wody lub wywaru warzywnego
2 łyżki oleju
Szalotkę, czosnek i pomidory pokroić.
Ziemniak obrać, umyć i również pokroić.
Soczewicę opłukać i odsączyć.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę i czosnek, dodać pomidory, ziemniaki i soczewicę.
Chwilę podsmażać, a następnie zalać wodą i gotować aż ziemniak i soczewica będą miękkie.
Ugotowaną zupę zmiksować, dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku.
Zupę na talerzu posypać papryką i polać śmietanką.