Suszone pomidory w oleju
Przepis na te pomidory wpadł mi w oko na stronie Turcja od kuchni. A ponieważ w szafce od dłuższego czasu leżała torebka suszonych pomidorów, szybko postanowiłam je przerobić. Zamiast oliwy dałam olej, nie dodałam też melasy z granatu (łyżka), dałam więcej czosnku. Pomidory wyszły świetne! Można użyć swoich ulubionych ziół i przypraw. Polecam!
składniki
250 g suszonych pomidorów
3 - 4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach pulbiber
1/2 łyżeczki mięty suszonej
1 łyżeczka czarnuszki
gałązka tymianku
olej
przygotowanie
Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem. Odstawić na godzinę. Odcedzić i pozostawić aż wystygną i wyschną. Jeżeli nasze pomidory są duże, można je pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy - posiekany czosnek, oregano, kmin, paprykę, miętę i czarnuszkę. Wymieszać, zalać olejem. Przełożyć do słoika, na wierzchu położyć tymianek. Jeżeli trzeba dodać oleju, tak aby pomidory były dobrze zakryte. Ja dodatkowo obciążyłam swoje płaskim, ciężkim krążkiem. Zamknąć i odstawić. Pomidory są gotowe po dwóch dniach, a przechowywać można je kilka miesięcy. Smacznego!
składniki
250 g suszonych pomidorów
3 - 4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach pulbiber
1/2 łyżeczki mięty suszonej
1 łyżeczka czarnuszki
gałązka tymianku
olej
przygotowanie
Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem. Odstawić na godzinę. Odcedzić i pozostawić aż wystygną i wyschną. Jeżeli nasze pomidory są duże, można je pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy - posiekany czosnek, oregano, kmin, paprykę, miętę i czarnuszkę. Wymieszać, zalać olejem. Przełożyć do słoika, na wierzchu położyć tymianek. Jeżeli trzeba dodać oleju, tak aby pomidory były dobrze zakryte. Ja dodatkowo obciążyłam swoje płaskim, ciężkim krążkiem. Zamknąć i odstawić. Pomidory są gotowe po dwóch dniach, a przechowywać można je kilka miesięcy. Smacznego!