Surówka jest u nas prawie od zawsze...Pierwszy raz jadłam ja zaproszona na grilla do znajomej - bardzo mnie zdziwiła..Surówka jest pyszna, zdrowa, świetnie pasuje do peeczonego mięsa i kiełbasek.
Macie dosyć marchewki z groszkiem na zasmażce, spróbujcie z czosnkiem. Smakuję równie pysznie, choć zupełnie inaczej. Pomimo tego, że dałam 5 duzych ząbków czosnku, wcale nie jest ostra. Polecam!
Bardzo lubię tę surówkę a jest to napewno zasługa sosu, w którym łączą się cukier i sok z cytryny. Prosty i smaczny dodatek do obiadu. Bardzo polecam a po południu zapraszam na mięsko do tej surówki.
Cukinie dobrze myjemy i ścieramy na tarce duże oczka solimy i odstawiamy. Cebulę siekamy drobno. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i ścieramy . Składniki mieszamy. Dodajemy olej sok z cytryny sól i pieprz do smaku
Nie sądziłam, że zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna.
Bardzo prosta i szybka sałatka pasująca do wszystkiego. Rewelacyjna na ciepło, ale równie smaczna na zimno. Brukselka, podprażone pestki słoneczniki i miodowo-musztardowy dressing. Pychota i do tego lekka i zdrowa :)
Bardzo smaczna sałatka na bazie marynowanych buraczków. Niestety nie wiem, czy można je kupić normalnie w sklepie, bo nigdy się za nimi nie rozglądałam, mam to szczęście, że dostaję je od mamy, która jest specem od wszelakich marynat ;) Jajka i słodka kukurydza wspaniale równoważą kwaskowate ogórki i buraczki. Pyszna sałatka!
Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca surówka z selera i jabłek. Tym razem połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy włoskie lub rodzynki i .....co z tego wyszło? Pychotka! Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.
Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników.
Dziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, pieczoną brukselkę w glazurze miodowo-musztardowej. Szczerze mówiąc do niedawna nie przepadałam za brukselką, pamiętam jak wyjmowałam ją z zupy warzywnej w domu… Do wszystkiego trzeba chyba zwyczajnie dojrzeć.