Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej
Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze 22 kwi , 2014 1 komentarz

Święta, święta i po świętach… Nie oznacza to jednak, że mamy jeść mniej smacznie, no, może troszkę lżej :-) Dziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, pieczoną brukselkę w glazurze miodowo-musztardowej. Szczerze mówiąc do niedawna nie przepadałam za brukselką, pamiętam jak wyjmowałam ją z zupy warzywnej w domu… Do wszystkiego trzeba chyba zwyczajnie dojrzeć. Dokładnie tak samo miałam ze szpinakiem, teraz dodawałabym go do wszystkiego. Wracając do brukselki, szczególnie polecam ją do mięs.

Zdjęcie - Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g brukselki, z usuniętymi stwardniałymi „głąbami” i przekrojone na połówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka musztardy (u mnie ostra Dijon)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.
  2. Polej brukselkę oliwą, dopraw solą i pieprzem. Następnie wyłóż ją na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do zarumienienia.
    W połowie pieczenia odwróć brukselkę na drugą stronę.
  3. W międzyczasie, w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej rzepakowy. Włóż cebulę i smaż przez około 30 sekund lub do miękkości. Następnie dodaj wszystkie składniki od bulionu do miodu, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem, po czym zdejmij z ognia.
  4. Upieczoną brukselkę wymieszaj z sosem miodowo-musztardowym, wyłóż na talerze i posyp migdałami i parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie - Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Brussel sprouts in a honey mustard glaze

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g brussels sprouts, stems removed, halved
  • 2 tbsp extra virgin olive oil
  • 1/2 tsp salt
  • 1/4 tsp black pepper
Ingredients for the sauce:
  • 1 tsp canola oil
  • 1 small onion, minced
  • 3/4 cup chicken stock
  • 1 tbsp  mustard
  • zest and juice of 1 lemon
  • 2 tbsp honey
  • salt and pepper
  • 1/4 cup toasted almonds
  • 1/4 cup grated parmesan

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Toss brussels sprouts in olive oil, salt and pepper. Spread on a baking sheet and roast for 35-40 minutes, or until sprouts are tender and golden brown. Flip brussels sprouts halfway through cooking.
  3. Meanwhile, heat 1 tsp oil in a sauce pan over medium-high heat. Add onion and saute for 30 seconds or until tender. Add stock – honey and bring to a boil. Reduce heat and simmer for 3-4 minutes or until slightly thick. Season with salt and pepper. Remove from heat.
  4. Toss brussels sprouts with honey mustard sauce. Top with almonds and grated parmesan. Serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów