Przepis zaczerpnęłam z blogu Lemontea, lecz nieco go zmodyfikowałam.Wyszedł rewelacyjnie - w sam raz na szybki obiad, wystarczy tylko podsmażyć mięso, co też dziś zrobiłam i z 10 słoików zostało 9.
Chilli brzmi dosyć groźnie, zwłaszcza w naszej kulturze. Natychmiast kojarzy się z wypalającą wnętrzności substancją, a spożycie potraw nią przybranych jest wyczynem większym niż przejście po rozżarzonych węglach i bliskim wsadzeniu sobie igły w oko. Otóż nie każdy u nas wie, że ową ostrość można sobie dawkować przy pomocy pestek.
Ostatnio co tydzień robimy pizzę.Za każdym razem robimy garnuszek sosu.Stwierdziłam, że, skoro teraz są tanie pomidory, trzeba zrobić zapas sosu na potem...
Moja ostatnia propozycja do akcji grillowej, tym razem tzaziki czyli grecka sałatka z ogórków. Ja robię tzaziki z twarogiem, są pyszne i pasują do wszystkich dań z grilla, polecam!
Przerobiłam już prawie 50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti.
Kolejny przepis uzyskany od teściowej. Sos ten robi u niej w domu furorę. I ja też po spróbowaniu zakochałam się w nim od razu. (...) Sos jest idealny, gdy nie mamy czasu na długie stanie przy kuchni. Otwieramy wtedy taki słoiczek, dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, gotujemy ryż i mamy gotowy obiad :) Polecam :)
Tradycja wielkanocna to u mnie sos tatarski bez niego nie byłoby świąt :-) bardzo go wszyscy lubimy doskonały dodatek do jaj, mięsa itp bardzo polecam nie tylko na święta ...
Podobnie jak z chrzanami, zestawiłam tu trzy łatwe do zrobienia i smaczne sosy, które doskonale pasują na Wielkanocny stół. Świetnie komponują się nie tylko z jajkami na twardo, ale i z zimnymi mięsami i wędlinami.