Sos wiosenny
Sos wiosenny to pyszny sos czosnkowy, który nadaje się do wszystkiego co stoi na stole wielkanocnym. Najlepiej zrobić go kilka godzin przed podaniem. Kolejna propozycja w zabawie Kuchnia Wielkanocna 2010, pychota!
Składniki:
kubek gęstego kefiru lub jogurtu (około 500 ml)
mały słoik majonezu
2-3 jajka ugotowane na twardo
pęczek pietruszki lub koperku
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki chrzanu
sok z całej cytryny
3-4 ząbki czosnku
sól, biały pieprz
cukier
Kefir lub jogurt wymieszać z małym słoikiem majonezu. Dodać ugotowane na twardo i drobniutko posiekane jajka, po pęczku pietruszki/koperku i szczypiorku, chrzan, sok z cytryny, sól, cukier i biały pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, gotowe!
Smacznego:-)