Zawsze ciekawiło mnie, jak smakuje pascha. W ubiegłym roku spróbowałam jej po raz pierwszy i jej smak mnie zachwycił - więc postanowiłam, że przygotuję ją na tegoroczną Wielkanoc.
W rankingu przepisów na wafle, dzisiejszy znajduje się bardzo wysoko. Większość wafli, które do tej pory robiłam zawiera mleko w proszku a jest to składniki który wszystkiemu nadaje wyjątkowy smak.
W tym tygodniu odbywa się GP Chin, toteż przygotowałam chiński deser ryżowy z morelami i miodem. Nie jest to wprawdzie jakiś ultra-tradycyjna-chińska-receptura, a raczej zaadoptowana przez chińczyków dość niedawno. Puddingi ryżowe w różnych wersjach w ogóle są znane na całym świecie.
Deserek mocno czekoladowy dla dorosłych, na wiśniach z wiśniówki zeszłorocznej. Jest bardzo smaczny sycący i rozgrzewający - dodający uśmiechu na ustach ... :-)
Ugotowany ryż przełożyłam do miski - posypałam cukrem trzcinowym i "przypaliłam" palnikiem do creme brule. Gotowe. Można podać z konfiturą truskawkowo-rabarbarową.
Trochę obawiałam się, że twaróg i śliwki mogą być za kwaśne - nic bardziej błędnego. Ciasto wyszło bardzo delikatne, a słodka okrasa idealnie komponowała się z całością. Autorka przepisu proponuje podawać knedle na ciepło z lodami waniliowymi, ja podałam je tylko z tą cudowną orzechową okrasą.
Moja propozycja to mocno orzeźwiający sorbet z melona, limonki i białego wytrawnego wina. Co prawda upały trochę nam odpuściły, ale jak wrócą będzie w sam raz
Gruszki upiekłam w sosie z czerwonego wina o zapachu goździków, imbiru i podałam z dodatkiem sosu czekoladowego. Do deseru doskonale pasowało mołdawskie wino (...)