Okruglice czyli knedle ze śliwkami
Knedle są powszechne w kuchniach Niemiec, Czech, Austrii ale w każdym z sąsiednich krajów są także obecne. Są też obecne w kuchniach krajów bałkańskich. Przepis na knedle ze śliwkami już u mnie był. Teraz postanowiłam poszukać czegoś innego i na jednej z chorwackich stron wyszperałam przepis na okruglice sa šljivama. Tym razem ciasto na bazie białego sera i kaszy manny.
Trochę obawiałam się, że twaróg i śliwki mogą być za kwaśne - nic bardziej błędnego. Ciasto wyszło bardzo delikatne, a słodka okrasa idealnie komponowała się z całością. Autorka przepisu proponuje podawać knedle na ciepło z lodami waniliowymi, ja podałam je tylko z tą cudowną orzechową okrasą. OKRUGLICE CZYLI KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Laura SKŁADNIKI:
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm. W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę. Ciasto zlepić, delikatnie uformować kulkę.
Ja zrobiłam z podwójnej porcji ciasta, śliwek trochę zostało, w sumie wyszło 25 sztuk.
Zagotować wodę z solą i odrobiną masła. Knedle delikatnie kłaść na wrzątek i gotować na małym ogniu (woda powinna tylko pyrkać) przez 10-12 minut.
Na patelni podsmażyć masło, bułkę tartą, cukier i orzechy włoskie. Taką okrasą polewać ugotowane knedle.
Trochę obawiałam się, że twaróg i śliwki mogą być za kwaśne - nic bardziej błędnego. Ciasto wyszło bardzo delikatne, a słodka okrasa idealnie komponowała się z całością. Autorka przepisu proponuje podawać knedle na ciepło z lodami waniliowymi, ja podałam je tylko z tą cudowną orzechową okrasą. OKRUGLICE CZYLI KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Laura SKŁADNIKI:
- 500 g białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 100 g kaszy manny
- szczypta soli
- 600 g śliwek
- kasza manna do podsypania
- łyżka masła i sól do gotowania
- 80 g bułki tartej
- 150 g cukru (ja dałam brązowy)
- 100 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 100 g masła
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm. W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę. Ciasto zlepić, delikatnie uformować kulkę.
Ja zrobiłam z podwójnej porcji ciasta, śliwek trochę zostało, w sumie wyszło 25 sztuk.
Zagotować wodę z solą i odrobiną masła. Knedle delikatnie kłaść na wrzątek i gotować na małym ogniu (woda powinna tylko pyrkać) przez 10-12 minut.
Na patelni podsmażyć masło, bułkę tartą, cukier i orzechy włoskie. Taką okrasą polewać ugotowane knedle.