Ciasto czekoladowe z bakaliami

Co jest lepsze niż kawałek czekolady?
Świeżo upieczone ciasto z kawałkami czekolady :)
A jeśli jeszcze do tego znajdziemy w nim rodzynki, orzechy i żurawinę, otrzymamy idealne ciasto na „czekoladowego głoda” dopadającego nas w środku tygodnia.
Przepis wzięłam od kucharzytrzech i lekko go zmodyfikowałam, dopasowując ilość ciasta do mniejszej formy.
Ciasto wyszło mi trochę mało zwięzłe i lekko rozpadające się, ale w smaku jest po prostu przepyszne i zdecydowanie wynagradza ten mały mankament :)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI
130g miękkiego masła,
75g cukru,
3 roztrzepane jajka,
170g mąki,
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
2 czubate łyżeczki kakao,
1 tabliczka (100g) grubo posiekanej gorzkiej czekolady,
mała garść rodzynek,
mała garść suszonej żurawiny,
mała garść posiekanych orzechów włoskich,

W misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i krótko zmiksować – do połączenia składników. Na koniec wsypać czekoladę i bakalie i wymieszać ciasto łyżką.
Przelać do niedużej formy (24 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 45-50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem; nie powinno być na nim śladu surowego ciasta, co najwyżej trochę stopionej czekolady).

Kategorie przepisów

Podobne przepisy