Ciasto na zimowe popołudnia
Wyśmienite, wilgotne ciasto z kakaowo-korzenno-kawowym wnętrzem i migdałowo-cynamonową, chrupiącą skórką. Całość dopełniają gruszki. Proporcje podstawowych składników zaczerpnęłam z jakichś starych notatek, reszta jest inwencją własną :)
CIASTO NA ZIMOWE POPOŁUDNIA
250g mąki,
300g cukru,
200g masła lub margaryny,
4 jajka,
2,5 łyżki kakao,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 płaska łyżeczka nasion kardamonu,
1 płaska łyżeczka goździków,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
2 gruszki (mogą być też gruszki z kompotu),
2 łyżki płatków migdałowych,
+ cukier puder do posypania
Masło lub margarynę stopić. Kawę zaparzyć w 150 ml wrzątku. Jedno i drugie odstawić, żeby nieco przestygło.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Kardamon i goździki utłuc razem w moździerzu i przesiać przez sitko do miski z resztą suchych składników. Wlać tłuszcz i wymieszać. Dodać roztrzepane jaja i kawę i jeszcze raz wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych (lub osączone z kompotu) gruszki pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Wbity patyczek powinien być wilgotny, ale nie obklejony surowym ciastem.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
CIASTO NA ZIMOWE POPOŁUDNIA
250g mąki,
300g cukru,
200g masła lub margaryny,
4 jajka,
2,5 łyżki kakao,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 płaska łyżeczka nasion kardamonu,
1 płaska łyżeczka goździków,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
2 gruszki (mogą być też gruszki z kompotu),
2 łyżki płatków migdałowych,
+ cukier puder do posypania
Masło lub margarynę stopić. Kawę zaparzyć w 150 ml wrzątku. Jedno i drugie odstawić, żeby nieco przestygło.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Kardamon i goździki utłuc razem w moździerzu i przesiać przez sitko do miski z resztą suchych składników. Wlać tłuszcz i wymieszać. Dodać roztrzepane jaja i kawę i jeszcze raz wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych (lub osączone z kompotu) gruszki pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Wbity patyczek powinien być wilgotny, ale nie obklejony surowym ciastem.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.