Ciasto na zimowe popołudnia

Ciasto na zimowe popołudnia
Wyśmienite, wilgotne ciasto z kakaowo-korzenno-kawowym wnętrzem i migdałowo-cynamonową, chrupiącą skórką. Całość dopełniają gruszki. Proporcje podstawowych składników zaczerpnęłam z jakichś starych notatek, reszta jest inwencją własną :)

Zdjęcie - Ciasto na zimowe popołudnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO NA ZIMOWE POPOŁUDNIA
250g mąki,
300g cukru,
200g masła lub margaryny,
4 jajka,
2,5 łyżki kakao,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 płaska łyżeczka nasion kardamonu,
1 płaska łyżeczka goździków,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
2 gruszki (mogą być też gruszki z kompotu),
2 łyżki płatków migdałowych,
+ cukier puder do posypania

Masło lub margarynę stopić. Kawę zaparzyć w 150 ml wrzątku. Jedno i drugie odstawić, żeby nieco przestygło.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Kardamon i goździki utłuc razem w moździerzu i przesiać przez sitko do miski z resztą suchych składników. Wlać tłuszcz i wymieszać. Dodać roztrzepane jaja i kawę i jeszcze raz wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych (lub osączone z kompotu) gruszki pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Wbity patyczek powinien być wilgotny, ale nie obklejony surowym ciastem.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto na zimowe popołudnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów