Sernik jagodowy

Sernik jagodowy
Miało być ciasto z czereśniami, niestety ostatnie warunki atmosferyczne były tak niesprzyjające, że na straganach tych owoców prawie nie ma, a jeśli już są, to w cenie zaporowej. Niestety, wygląda na to, że w tym roku będę musiała obejść się smakiem. To samo,obawiam się, z bobem. Nie jadłam go od paru ładnych lat i bardzo chciałam sobie ten smak przypomnieć, jednak zdaje mi się, że cena 16 zł za paczkę nie jest hmm... zbyt normalna.

Po powrocie do domu z zakupów, wyjęłam z zamrażarki jagody i zrobiłam sernik, który zaplanowany był na "za jakiś czas". Zauroczył mnie, gdy tylko zobaczyłam go pierwszy raz u edysi. Uwielbiam wszystko, co jagodowe, więc przełamałam swoje obawy przed zrobieniem pierwszego sernika w swoim życiu ;) Oczywiście sernik była baaardzo dobry i wszystkim smakował :)

(przepis od dorotus, jednak zwiększyłam ilość składników, bo tortownicę mam większą)

Zdjęcie - Sernik jagodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK JAGODOWY
spód:
180g ciastek digestive,
90g stopionego masła
masa serowa:
900g zmielonego, tłustego twarogu,
240g cukru,
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego,
4 duże lub 5 małych jajek,
2,5 łyżki mąki,
łyżka soku z cytryny,
300g jagód
polewa:
300ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2,5 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru wanilinowego

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową (dorotus podaje instrukcję, by kawał folii położyć na spodzie tortownicy, następnie na tym wszystkim zacisnąć obręcz, a wystającą folią obłożyć tortownicę od zewnątrz).
Ciastka zmielić lub drobniutko rozkruszyć, zalać masłem i dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki na około pół godziny.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na jednolitą masę, na końcu wmiksowując jajka. Gotową masę wylać na schłodzony spód.
Piec w 180 stopniach przez godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka".
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, polać sernik i piec jeszcze 10 minut.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Schłodzone ciasto włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce.

Kategorie przepisów