Ciasto klementynkowe

Ciasto klementynkowe
Pyszne. Pyszne. Pyszne. Nie mogłam się oderwać od niego ;)
Ciasto klementynkowe według Nigelli. Wilgotne, jakby nasączone syropem. Bez dodatku mąki i tłuszczu. Migdały nadają lekko chrupiącą konsystencję. Do tego ciasta nie powinno używać się innych mandarynek niż klementynki, bo klementynki są: a) bez pestek, b) słodkie i można je miksować ze skórką. Ja mimo wszystko bałam się, że ciasto będzie miało zbyt dużą goryczkę, dlatego po ugotowaniu usunęłam skórkę z dwóch owoców. W sumie niepotrzebnie, bo w cieście goryczki nie było w ogóle.

Wszystkim smakowało. :)

Zdjęcie - Ciasto klementynkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO KLEMENTYNKOWE
5 klementynek (ok. 400g),
300g zmielonych migdałów,
260g cukru,
7 jajek,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (takie solidne ;) )

Klementynki umyć, zalać wodą i gotować przez 2 godziny. Odlać wodę i ostudzić owoce. Usunąć ogonki, pokroić na ćwiartki (usuwając ewentualne pestki, ale klementynki nie powinny ich mieć) i zmiksować w blenderze razem ze skórką na pulpę. Pulpę przelać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować krótko, do połączenia składników. Ciasto jest rzadkie i takie ma być.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 170 stopniach przez godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzić ostrożnie, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto może lekko opaść.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Najlepsze jest na drugi dzień.

Zdjęcie - Ciasto klementynkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów