Mrówki na korzeniu, czyli aromatyczne ciasto z makiem

Mrówki na korzeniu, czyli aromatyczne ciasto z makiem
Pewnie większość osób zna ciasto z suchym makiem, zwane "pieguskiem" lub "mrówkowcem". Przyznam, że nie jadłam go wieki i zatęskniłam za tymi ziarenkami chrzęszczącymi w zębach :)
Swoją wersję lekko stuningowałam, dodając skórkę pomarańczową i aromatyczne przyprawy...

Zdjęcie - Mrówki na korzeniu, czyli aromatyczne ciasto z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KORZENNY PIEGUSEK
250g masła lub margaryny,
1,5 szklanki cukru,
6 jajek,
2 szklanki mąki,
szklanka maku,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
łyżka cynamonu,
łyżeczka nasion kardamonu,
łyżeczka goździków

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, a gdy będzie puszyste, dodawać stopniowo po jednym jajku i po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, starannie miksując przed dodaniem każdej następnej porcji. Na koniec dodać suchy mak, skórkę pomarańczową i przyprawy korzenne (kardamon i goździki zmielić wcześniej na proszek np. w moździerzu) i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po ostudzeniu posypać cukrem, polać lukrem lub polewą (ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady i kilku łyżek śmietanki).

Kategorie przepisów