Ciasto czekoladowe z syropem

Ciasto czekoladowe z syropem
Kolejny przepis Nigelli, jaki wypróbowałam, to ciasto czekoladowe z syropem, zwane też, o ile się nie mylę, ciastem poczwórnie czekoladowym. Co do tego ciasta mam mieszane uczucia, przede wszystkim dlatego, że nie jestem pewna czy efekt końcowy uzyskałam taki jaki powinien być. Na zdjęciach tego ciasta w Google Graphic znaleźć można zarówno pięknie wypieczone, podłużne "bochenki" jak i smętnie wyglądające, opadnięte zakalce. Bardzo podobało mi się ciasto, które uzyskała Dorotus i które jest czymś pomiędzy jednym a drugim. Stety-niestety, zapewne na skutek drobnych acz licznych modyfikacji moje ciasto wyrosło najpiękniej jak tylko mogło, nie tworząc ani odrobiny "gliniastej" strefy. Pierwszy kęs był bez okrzyku zachwytu. Wydawało mi się, że znany, tradycyjny "murzynek" jest lepszy. Jednak w miarę jedzenia rósł mój apetyt i gdyby nie to, że ciastem musiałam obdzielić dużą ilość osób, po tym weekendzie przybyłoby mi chyba z pięć kilo, bo ciasto jest mega, mega kaloryczne. I w gruncie rzeczy, muszę przyznać, bardzo smaczne. Zgubnie smaczne...

Przepis dostosowałam do większej formy, za radą Dorotus zmniejszyłam ilość cukru (wg mnie również mniejsza dawka jest wystarczająca), dałam też mniej czekolady, bo u mnie w rodzinie czekoholików nie ma. Tak więc moje ciasto na pewno nie jest "poczwórnie czekoladowe". Jestem jednak pewna, że kiedyś zrobię powtórkę w mniejszej foremce, nie zmieniając w przepisie NIC A NIC, bo bardzo chętnie porównałabym to ciasto z oryginałem... :)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z syropem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO CZEKOLADOWE Z SYROPEM
300g mąki,
410g cukru (dałam 300g),
250g miękkiego masła,
3 duże jajka,
75g kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
120ml (prawie połowa szklanki) kwaśnej śmietany (użyłam maślanki),
180 ml (3/4 szklanki) wrzącej wody (dałam trochę mniej, bo maślanka jest rzadsza niż śmietana),
1,5 łyżki ekstraktu z wanilii (dałam 1 opakowanie cukru wanilinowego),
250g czekoladowych groszków (dałam 200g posiekanej gorzkiej czekolady)

na syrop:
3/4 szklanki wody,
150g cukru,
1,5 łyżeczki kakao
+ok. 35-40g startej czekolady do posypania ciasta (ja już nie miałam)

Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier, cukier wanilinowy i kakao. Dodać miękkie masło i śmietanę, wbić jaja i zmiksować wszystko na gładkie ciasto. Następnie nadal miksując, stopniowo wlewać wrzątek. Na koniec wsypać czekoladowe groszki lub posiekaną czekoladę i wymieszać ciasto łyżką.
Dno i boki podłużnej formy 11 x 40 cm wyłożyć folią aluminiową. Wylać do formy ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok. 1h 15 min do tzw. suchego patyczka (na wbitym patyczku mogą być przyklejone czekoladowe farfocle, ale nie może być śladu surowego ciasta).

Mniej więcej na 20 minut przed końcem pieczenia przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem i kakao na jednolitą masę. Gotować, aż woda nieco odparuje, cukier się lekko skarmelizuje a syrop trochę się zagęści i będzie klejący. Jeszcze ciepłe ciasto polać syropem, którego część powinna wsiąknąć w ciasto.
Wystudzone ciasto posypać startą czekoladą, która powinna przykleić się do jego lepkiej powierzchni.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z syropem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z syropem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów