Ciasto rabarbarowe z masą orzechową

Ciasto rabarbarowe z masą orzechową
To chyba ostatnie ciasto rabarbarowe w tym sezonie. Truskawki już nieśmiało pukają do drzwi, a potem będą jagody, a za nimi czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki...
Przepis na to ciasto znalazłam w jednej ze starych (1997r.) książeczek z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" – "Owocowe ciasta i desery". Trochę zmodyfikowałam proporcje i ilość składników, ale ogólna koncepcja pozostała ta sama. Wyszło bardzo dobre ciasto, w którym kwaskowaty rabarbar świetnie przełamuje słodką masę i zalewę, i całkiem nieźle komponuje się z orzechami :)

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe z masą orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z RABARBAREM I MASĄ ORZECHOWĄ
kruche ciasto:
200g mąki,
100g masła,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
1 jajko
masa orzechowa:
150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
150g cukru,
120g miękkiego masła,
100g mąki,
1 jajko
zalewa śmietanowa:
90g mielonego twarogu,
niepełna szklanka gęstej śmietany 18%,
2 jajka,
100g cukru pudru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
40g mąki
ponadto:
około pół kilograma rabarbaru

Ciasto: Mąkę posiekać na stolnicy z masłem, dodać cukier puder i sól, wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Masa orzechowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i zmiksować, aż dobrze się połączą.

Zalewa: Wszystkie składniki razem zmiksować.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut, aż będzie jasnozłote.
Na cieście rozłożyć równomiernie masę orzechową. Posypać obranym i drobno pokrojonym rabarbarem. Wszystko polać zalewą śmietanową.
Piec w 180 stopniach przez godzinę.

Kategorie przepisów