Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.
Moje ostatnie odkrycie- pieczone buraki. Zajadam się nimi na ciepło i moim zdaniem, smakują dużo lepiej niż gotowane. Ich słodki smak bardzo dobrze komponuje się ze słoną fetą. Idealnie jakby była to oryginalna feta, ale dobry ser w typie lub ser kozi też się sprawdzą.
. Sama nie jestem przekonana do sałatek na słodko, ale ta wyjątkowo mi posmakowała (pomimo dodatku rodzynek). Polecam każdemu, bo jest naprawdę wyjątkowa!
Sałatka za szpinakiem, awokado i winogronami to jedna z moich ulubionych sałatek. Z reguły stanowi ona mój pyszny i zdrowy lunch :) Danie niezwykle wartościowe, zawierające wyłącznie białko roślinne (...), witaminy: A, E, C, B1, B2 i składniki mineralne jak potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź oraz sporą dawkę błonnika.
Pieczone buraki doskonale smakują na przykład w towarzystwie koziego sera. I właśnie takie połączenie stało się podstawą do niedawno zrobionej sałatki. (...) Sałatka była prze-pysz-na! Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponowały i na długo pozostawały w pamięci :)
Burak z kozim serem podbił moje serce już jakiś czas temu, natomiast ostatnio przypomniał mi o sobie na pewnym lunchu w Levivcu. Tak, więc dzisiaj moja wariacja na temat buraka z kozim serem.
Sałatka poezja - z winogronami, figami i mozzarellą podana na młodych liściach szpinaku. Do sałatki dałam mozzarellę z mleka bawolego (buffala), która wprost rozpływa się w ustach... Sałatka, którą mogłabym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi.
Przepis jest banalny, zaledwie kilka składników i prawie wszystkie z puszki. Dlatego przygotowanie zabiera bardzo mało czasu. Najlepsza jest, kiedy postoi kilka godzin w lodówce. Optymalnie byłoby, gdyby mogła "odpoczywać" przez całą noc, ale to się u nas chyba nigdy nie udało ;)
Mało składników, ale za to każdy o mocnym smaku. Rzadko używam gorgonzoli, ale jakimś sposobem znalazła się w lodówce i trzeba było wymyślić, jak ją wykorzystać. Jako fanka sałatek, połowę zużyłam właśnie na nią
Rukola, niebieski ser, migdały i granat doskonale pasują do siebie smakowo, jak i wyglądają bardzo ładnie w swoim towarzystwie. (...) Wykonanie banalne, a efekt naprawdę dobry. Polecam :)