Sałatka z kaszą jaglaną, granatem i miętą

Zdjęcie - Sałatka z kaszą jaglaną, granatem i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









































Ostatnio zakochałam się po uszy! Moje życie uczuciowe nie zmieniło się wcale, ale do naszego mieszkania wprowadziła się nowa lokatorka - kasza jaglana. Przemycam ją do śniadaniowych puddingów, placuszków i sałatek.
To zdecydowana królowa wśród kasz, a oprócz tego, że jest niezwykle zdrowa, jest po prostu bardzo smaczna i stwarza wiele możliwości w kuchni.
Nie chcę nikogo zanudzać, tym bardziej, że nie jestem ekspertem, ale w wielkim skrócie chciałam wymienić jej walory zdrowotne.

Nigdy nie byłam na diecie, bo nie musiałam, ale staram się zdrowo odżywiać, dlatego słowo dieta kojarzy mi się ze stylem życia. Kiedy zapominam dbać o zróżnicowany jadłospis, najczęściej sięgam po pieczywo, mięsa, cukier i nabiał, czyli wszystko co kwasotwórcze, popijając to jeszcze dodatkowo kawą. To może prowadzić do kwasicy metabolicznej, co jest istotną przyczyną chorób nowotworowych.
Nie jestem w stanie zrezygnować z tych wszystkich rarytasów, dlatego w trosce o zdrowie, aby zachować harmonię spożywam kaszę jaglaną. Oprócz właściwości oczyszczających i odkwaszających, kasza ta zawiera szereg substancji mineralnych, witamin, a nawet lecytynę. Jest lekkostrawna, dostarcza sporo energii, do tego wszystkiego jeszcze zalecana jest w diecie bezglutenowej. Jednym słowem - samo zdrowie!

Najłatwiej przekonać się do jej jedzenia, robiąc pyszne danie. Dzisiejsza sałatka poza kaszą zawiera też sporo innych i wartościowych dla zdrowia składników. Najważniejsze przy tym, że jest przepyszna.
Na talerzu znajduje się także roszponka, pomidor, rzodkiewka, papryka, zamarynowana w soku z cytryny cebula, mięta, ziarenka granatu i ziarna prażonego słonecznika. Całość polana miodowo-limonkowym dressingiem. Mam nadzieję, że nie muszę Was dłużej namawiać do jej spróbowania.

A jeśli zachęciłam Was do jedzenia kaszy lub od dawna ją lubicie, koniecznie zajrzyjcie na blog Gotuj zdrowo!

Zdjęcie - Sałatka z kaszą jaglaną, granatem i miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








































Sałatka z kaszą jaglaną, granatem i miętą/2-3 porcje
  • 100 g suchej kaszy jaglanej (dwa razy tyle wody i plasterek imbiru)
  • garść roszponki
  • owoc granatu
  • pomidor
  • papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej)
  • mała czerwone cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka rzodkiewek
  • garść ziaren słonecznika
  • listki świeżej mięty
  • Dressing:
  • sok z 1/4 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżka startej skórki z limonki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z wyciśniętego granatu
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • sól, pieprz
  1. Kaszę wsypujemy na sitko, przepłukujemy zimną woda, przekładamy do szklanki i sprawdzamy dokąd sięga.
  2. Jaglankę przesypujemy do rondelka, a szklankę wypełniamy wodą zajmując płynem dwa razy tyle objętości co kasza (czyli gotujemy w proporcjach 1:2).
  3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy plaster imbiru i pół łyżeczki soli, podgrzewamy.
  4. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę, aż wchłonie wodę, a na jej powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (w zależności od grubości kaszy będzie to trwało od 5 do 10 minut). Dalej zestawiamy ją z ognia, przykrywamy rondelek i zostawiamy jeszcze na kilka minut.
  5. Ugotowaną kaszę studzimy.
  6. Do małego słoika wyciskamy sok z cytryny i limonki. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy skórkę z limonki, miód, oliwę, sok z granatu, oraz płatki chilli. Słoik zamykamy i potrząsamy nim, aby składniki dressingu się dobrze wymieszały.
  7. Ostudzoną kaszę mieszamy z roszponką.
  8. Pomidora i rzodkiewki kroimy w plastry, paprykę w kostkę. Dodajemy do sałatki. Czerwoną cebulę kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i odstawiamy na kilka minut, następnie dodajemy do miski.
  9. Granat kroimy wzdłuż na pół, uderzamy owoc nad miseczką drewnianą łyżką w skórkę, aby uzyskać ziarenka. Dodajemy je do pozostałych składników.
  10. Na suchej patelni prażymy kilka minut ziarna słonecznika i wrzucamy je do sałatki razem z listkami mięty. Całość mieszamy i polewamy dressingiem. Podajemy od razu.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Fit ciasto czekoladowe z orzechami
1

Fit ciasto czekoladowe z orzec…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Mango Pineapple Bowl

Mango Pineapple Bowl

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Coleslaw z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem
2

Coleslaw z młodej kapusty z dy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Syrop z kwiatu czarnego bzu
2

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Switchel letnie orzeźwienie, odporność i detoks
1

Switchel letnie orzeźwienie, o…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Panzanella z ogórkami i mozzarellą

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z komosą, burakiem i fetą

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczony kalafior curry z kuskus

Pieczony kalafior curry z kusk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki