Zwyciężyła prostota: łosoś wylądował na szpinakowym łożu w towarzystwie mango. Okazało się, że słodkie mango i lekko słony łosoś fantastycznie do siebie pasują :)
Bulgur to kasza, którą przygotowuje się z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren pszenicy twardej, może spokojnie zastąpić nam kuskus lub ryż, ale zawiera dwa razy więcej błonnika niż ryż i przy okazji niski indeks glikemiczny czyli na długo po nim czujemy się najedzeni. W czasie diety jest wskazany :)
No nastał czas wiosenny, w sklepach pojawia się co raz więcej wspaniałych warzyw i owoców. Można szaleć. Dziś lekka sałtka z listkami botwinki, grillowanym łososiem i mozzarellą. Zapraszam.
Obrać owoce khaki i pokroić w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić na cienkie półksiężyce. Pokroić w rzodkiewkę cienkie plasterki. Poszatkować drobno pietruszkę. Ułożyć całość na talerzu, polać oliwą i oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać je marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs.
Ta sałatka to kolejny przykład właściwego łączenia smaków. Rukola, gruszki i orzechy to połączenie tak naturalne, że nikomu chyba nie trzeba go dodatkowo przedstawiać. Do tego plastry chrupiącego, przesmażonego wędzonego boczku, a wszystko złamane dipem przygotowanym na bazie oleju z orzechów włoskich.
Kolorowa, lekka i smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi :) jest szybka do przygotowania i na pewno każdy będzie potrafił ją ogarnąć ;)
Warstwowe sałatki wyglądają bardzo efektownie i ładnie prezentują się na stole. Ta, którą dziś proponuję, została zrobiona na bazie tuńczyka i jajek. Smaku i koloru nadają także kukurydza, papryka i marynowane pieczarki. Sałatka nie należy niestety do niskokalorycznych, ale... jest bardzo smaczna i sycąca ;)
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. T