Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu. Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad.
Bakłażana myjemy kroimy w długie plasterki solimy i odstawiamy na kilka minut . Następnie plasterki myjemy zostawiamy żeby wyschły . Suche grillujemy na patelni grillowej lub na grillu...
Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować oliwą i wcisnąć oliwki, posypać posiekanym rozmarynem i solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach.
W kuchni hinduskiej, są one dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki o wdzięcznej nazwie naan mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.
Bułki są trochę czasochłonne ale warto zaplanować sobie jeden dzień bo są naprawdę pyszne. Nadają się na kanapkę, z samym masłem smakują wyśmienicie a także są doskonałe na grzanki.
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, ostudzić.Śmietanę miksować z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki ok. 2 minut na gładką masę.Następnie dodać żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować...
To przepyszny serek, który bardzo prosto można zrobić w domu - wystarczy zakupić dobry jogurt naturalny. Efektem jest cudownie kremowy, delikatny twarożek, który smakuje nawet sam, bez jakichkolwiek dodatków. Dzisiaj proponuję Wam podanie labneh z własnoręcznie wykonanymi chlebkami pita...