Labneh z pelnoziarnistymi pitami
Pisałam już o labneh tutaj. To przepyszny serek, który bardzo prosto można zrobić w domu - wystarczy zakupić dobry jogurt naturalny. Efektem jest cudownie kremowy, delikatny twarożek, który smakuje nawet sam, bez jakichkolwiek dodatków.
Dzisiaj proponuję Wam podanie labneh z własnoręcznie wykonanymi chlebkami pita...
Labneh z chlebkami pita - Laura
SKŁADNIKI:
Czosnek i bazylię drobno posiekać.
Gotowy serek wyłożyć na płaski talerz, polać oliwą, posypać drobno posiekanym czosnkiem i bazylią, posypać solą (najlepsza będzie gruboziarnista, prosto z młynka).
SKŁADNIKI NA CHLEBKI
Z mąki, drożdży, soli i wody, którą należy dodawać stopniowo zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować płaski placek.
Placki smarować oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Dzisiaj proponuję Wam podanie labneh z własnoręcznie wykonanymi chlebkami pita...
Labneh z chlebkami pita - Laura
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg greckiego jogurtu
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 małe ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pokrojonej bazylii
- sól
Czosnek i bazylię drobno posiekać.
Gotowy serek wyłożyć na płaski talerz, polać oliwą, posypać drobno posiekanym czosnkiem i bazylią, posypać solą (najlepsza będzie gruboziarnista, prosto z młynka).
SKŁADNIKI NA CHLEBKI
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1/2-3/4 szklanki ciepłe wody
- 2-3 łyżki oliwy
- mąka do podsypania
Z mąki, drożdży, soli i wody, którą należy dodawać stopniowo zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować płaski placek.
Placki smarować oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.