Bułki pszenne bez wyrabiania (nocne)
Miało być tak pięknie, a wyszło… jak zwykle… Już nigdy więcej nie zaplanuję majówki! Być może dzięki temu nikt nie poczuje się zawiedziony, a miłe niespodzianki sprawiają „tyyyyyle” radości…
Są jednak pewne plany, które niezależne są od pogody. Gdy zbliżają się wolne dni, piekę pieczywo. Trochę dlatego, że mam wtedy więcej czasu, ale głównym powodem jest to, że zdarza mi się zapomnieć o kupieniu chleba (tak, wydało się, bywam zapominalska i nieco leniwa, bo przecież powinnam zawsze piec chleb sama – jest zdrowszy, jest smaczniejszy i w ogóle lepszy, ale jest jak jest i póki co, tak musi zostać). Poza tym kto nie lubi świeżego pieczywa… O to trudno, gdy wszystko wokół pozamykane…
Wróć…..
Wcale nie trudno i właśnie dzisiaj to udowadniam. Przepis na te śniadaniowe bułeczki jest tak prosty, że można je piec niemal śpiąc, a i tak się świetnie udadzą. Wystarczy wieczorem wymieszać składniki, a rano upiec.
Same bułki przypominają strukturą i kształtem słynne ciabatty, nieco ciemniejsze, przez dodatek mąki pełnoziarnistej.. Są pysznie chrupiące, treściwe i pełne dużych dziur w środku. Idealnie komponują się z ulubionymi dodatkami i świetnie smakują zarówno w domu, jak i zabrane w plener… Uwielbiam… Spróbujcie, jest duże prawdopodobieństwo, że i Wy je pokochacie!
Składniki:
- 300g mąki pszennej bułkowej typ 650
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 2g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 300ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- (wieczorem) Mąki wymieszać w dużej misce z drożdżami i solą. Dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Do połączenia składników. Miskę przykryć folią, ja wkładam do dużej foliowej torby i zakręcam końce. Odstawić na noc w temperaturze pokojowej (ok 12 godzin)
- (rano) Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie wysypaną mąką stolnicę. Będzie dość rzadkie, więc mąki powinno być naprawdę sporo. Ciasto złożyć w kopertę, odwrócić złożeniami w dół, przykryć miską i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia objętości. Czas wyrastania będzie się nieco różnił w zależności od temperatury otoczenia.
- Wyrośnięte ciasto obficie oprószyć mąką, podzielić nożem na 8 części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, na złoty kolor.
- Ostudzić na kratce.
Smacznego!