Trochę podrasowany przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. Odrobina kremowego serka nadaje potrawie delikatności, a ser typu parmezan i orzeszki pinii stanowią doskonałą kropkę nad „i”.
Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Należy do warzyw niskokalorycznych. Składa się w 90 procentach z wody a 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!
Trochę się obawiałam, czy mięso nie będzie suche, bo jak wiadomo, filety z kurczaka mają tendencję ku temu, a tu niespodzianka – nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam tak delikatnego i soczystego fileta! Naprawdę świetny przepis, a przy tym zdrowy i niskokaloryczny :)
W filmie Julie próbuje przygotować wołowinę na kolację, pierwsza próba jest nieudana, bo mięso przypala się, lecz kolejna próba kończy się sukcesem. Przepis jest idealny na wystawną kolację, lub po prostu na rodzinny obiad :)
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść.
Przepis mam od koleżanki, więc bliższego pochodzenia nie znam, jednak mogę zagwarantować, że jesli je zrobicie, będą to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek jedliście.
Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem...
Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików.
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Pyttipanna to codzienna szwedzka potrawa, która pozwala zagospodarować resztki mięsa, wędlin i warzyw i wyczarować z coś bardzo smakowitego :) Potrawa ta jest bardzo popularna, a odniesienia do niej można znaleźć także w szwedzkiej literaturze, choćby w kryminalnej powieści „Ofiara losu” Camilli Lackberg:
- Co będzie na obiad? - Zapiekanka. - Zapiekanka? Będzie zapiekanka! Będzie zapiekanka! I tak wśród ochów i achów i uśmiechów od ucha do ucha wszyscy czekamy na obiad, a dokładniej na zapiekankę. TĘ zapiekankę. Od wielu lat w moim domu przygotowuję się ją właśnie w takiej formie.
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików. Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)