Cukinia faszerowana mielony mięsem i pomidorami

Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Należy do warzyw niskokalorycznych. Składa się w 90 procentach z wody a 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!
Ponadto:

  • odkwasza organizm
  • sprzyja przemianie materii.
  • bogata w witaminy B1, B2, C i PP.
  • cenne źródło karotenu i minerałów
  • bogata w wapń, a także potas – związek szczególnie ważny latem, gdy upał powoduje jego utratę drogą pocenia się.

Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych.
Nie kumuluje bowiem metali ciężkich.
Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy.
Wszystko dlatego, że posada właściwości odkwaszające.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam zatem na danie z faszerowaną cukinią w roli głównej.
Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt naprawdę smaczny.
Pasuje na obiad, podana z ryżem, pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru.
(przepis na pure w następnym poście)

Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szt. średniej cebuli
  • pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych )
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • kawałek parmezanu lub innego twardego sera np. bursztyn
  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cukinie umyłam, przepołowiłam na pół i wydrążyłam z nich miąższ. Tym razem nie dodałam miąższu z cukinii do mięsa.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można go jak najbardziej drobno pokroić i podsmażyć z mięsem. Tak robiłam w przypadku: PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW FASZEROWANYCH MIĘSEM I CUKINIĄ
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
FASZEROWANYCH BAKŁAŻANÓW PO PROWANSALSKU
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oliwie. Pod koniec dodałam posiekane ząbki czosnku i tymianek.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam zmielone mięso i przyprawy. Mieszałam i smażyłam około 10 minut.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie odsączyłam nadmiar sosu z pomidorów. Najlepiej przez sitko.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przełożyłam je do mięsa.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wymieszałam i dusiłam przez kolejne 10-15 minut.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Starłam ser na tarce. Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam go do mięsa.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wymieszałam, doprawiłam wszystko do smaku i farsz gotowy. Możecie na koniec wsypać pokrojoną natkę pietruszki. Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Naczynie żaroodporne lub ceramiczne wysmarowałam oliwą. Ułożyłam na nim posolone lekko cukinie. Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanym farszem napełniałam cukinie. Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na wierzch każdej połówki, posypałam jeszcze starty ser.
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przykryłam cukinie folią aluminiową i piekłam około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg i zdjęłam folię. Podawałam z ryżem i pure z marchewki i dyni z dodatkiem imbiru. Smacznego!
Zdjęcie - CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy