Stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką
Macie ochotę na pyszne mięsko z aromatycznym dodatkiem cebulki? Jeśli tak to zapraszam na stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką.
Potrzebujemy ładny kawałek wołowiny na stek, może być polędwica, ale nie musi, najlepiej zapytajcie w sklepie, a na pewno Wam dobrze doradzą. Ja kupiłam dwa dorodne kotlety. Każdy z nich opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym a następnie posypałam z obu stron młotkowanym kolorowym pieprzem. W między czasie włożyłam do piekarnika pustą patelnię aby się porządnie rozgrzała w 200 stopniach. Następnie na tę patelnię położyłam steki i wstawiałam do piekarnika pod grill na 10 minut. Jeśli chcecie lepiej wysmażone możecie poczekać jeszcze jakieś 3-4 minutki. Wyjęłam steki, zdjęłam je na talerz i posoliłam, a na patelnię wrzuciłam 2 pokrojone w półkrążki cebulę i łyżkę masła, oraz pół szklanki czerwonego octu winnego i poddusiłam cebulę. Gotowe steki cieniutko pokroiłam i polałam sosem cebulowym.