Stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką
![Stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką](/obrazek/duze/stek-z-pieprzem-i-duszona-w-occie-winnym-cebulka-243338.jpeg)
![Zdjęcie: stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką Zdjęcie - stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/243338.jpeg)
Macie ochotę na pyszne mięsko z aromatycznym dodatkiem cebulki? Jeśli tak to zapraszam na stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką.
![Zdjęcie: stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką Zdjęcie - stek z pieprzem i duszoną w occie winnym cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/243337.jpeg)
Potrzebujemy ładny kawałek wołowiny na stek, może być polędwica, ale nie musi, najlepiej zapytajcie w sklepie, a na pewno Wam dobrze doradzą. Ja kupiłam dwa dorodne kotlety. Każdy z nich opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym a następnie posypałam z obu stron młotkowanym kolorowym pieprzem. W między czasie włożyłam do piekarnika pustą patelnię aby się porządnie rozgrzała w 200 stopniach. Następnie na tę patelnię położyłam steki i wstawiałam do piekarnika pod grill na 10 minut. Jeśli chcecie lepiej wysmażone możecie poczekać jeszcze jakieś 3-4 minutki. Wyjęłam steki, zdjęłam je na talerz i posoliłam, a na patelnię wrzuciłam 2 pokrojone w półkrążki cebulę i łyżkę masła, oraz pół szklanki czerwonego octu winnego i poddusiłam cebulę. Gotowe steki cieniutko pokroiłam i polałam sosem cebulowym.