Przygotowanie stir fry jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujemy, to głęboka patelnia (najlepiej wok), duży palnik gazowy, odrobina oleju i przypraw, dowolne warzywa, oraz jakieś mieso. Do tego trochę makaronu, czy ryżu - i już.
Zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach. Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.
Dzisiaj (chyba z okazji padającego śniegu ;)) naszła mnie wielka ochota na pieczenie chleba. Nie miałam ochoty długo czekać, więc tym razem bez zakwasu - szybki chlebek odrywany. (...) Myślę, ze miłośników wytrawnych, drożdżowych wypieków nie trzeba długo namawiać. Chlebek jest pyszny, wilgotny i puszysty. A najlepsze jest to, że obłędnie pachnie!
Nie wiedziałam jak nazwać to danie, żeby zwrócić Waszą uwagę. A chciałam to zrobić, żebyście nie przegapili tej szynki bo jest znakomita. Ta pyszna kołderka składa się z cebuli, pieczarek i ogórków konserwowych, które to -uważam-są tutaj najważniejszym składnikiem. Sprawiają, że potrawa nabiera wyraźnego smaku i na pewno Was zachwyci.
Gruszkę obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Smażymy ją na odrobinie oliwy, na rozgrzanej patelni aż lekko zmięknie. Dodajemy 1-2 łyżki octu balsamicznego, podsmażamy aż sos zgęstnieje. Górną podstawę serka lekko nacinamy w krzyż...
Dziś pachniało indykiem. Ulubione danie mięsne mojej starszej Księżniczki to roladki. Najlepsze nadzienie według Niej to plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono.
Mieszanka serów w makaronie i sos pomidorowy to naprawdę pyszny, bezmięsny obiad. Użyłam surowych muszli ale zrobiłam taką ilość sosu aby były całkowicie w nim zanurzone i dlatego ładnie mi się zapiekły i były miękkie.
Szukałam pomysłu na danie z kalafiora... szukałam i szukałam... i w końcu sama wymyśliłam. Co nieco podejrzałam, resztę sobie dopowiedziałam, wyszło pysznie. Z przymrużeniem oka nazwałam swój wynalazek "kalafiorem carbonara", bo dobór składników rzeczywiście sprawia, że smak przypomina słynną włoską pastę. Którą zresztą uwielbiam.
Saltimbocca czyli "wskakujące do ust", niezwykle efektowny i smaczny sposób na sznycle. Smakuje z każdym rodzajem mięsa, oryginalny rzymski przepis mówi o cielęcinie ale z powodzeniem można również użyć na przykład filetów z kurczaka lub polędwiczek. Świeża szałwia i podsmażona szynka parmeńska dają razem fantastyczny efekt wzbogacający smak mięsa.
Wiem, że nie jest to danie na szybki obiad, ale naprawdę warto spędzić trochę czasu na jego przygotowaniu. Cudowny smak zrekompensuje wszystkie kuchenne trudności!