Stek (filet mignon) z zielonym pieprzem
Już nie raz powoływałam się na moją ulubioną książkę, jako źródło niezawodnych sposobów na przygotowanie idealnej porcji mięsa. Gdy mówię o takim właśnie doskonałym kawałku, pierwsza rzecz jaka przychodzi mi na myśl to polędwica wołowa, średnio wysmażona.
Tu, oprócz mięsa, główne skrzypce gra flambirowany sos z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu oraz koniaku i śmietanki… Brzmi nieźle, prawda?
Wiem, że nie jest to danie na szybki obiad, ale naprawdę warto spędzić trochę czasu na jego przygotowaniu. Cudowny smak zrekompensuje wszystkie kuchenne trudności!
***
Przy okazji przypominam o konkursie na Blog Roku 2012.
Kuchnia Agaty stara się wziąć w nim udział, a to możliwe tylko dzięki Waszym głosom!
Będę wdzięczna za każdy sms wysłany na nr 7122, o treści E00039 (e zero zero…), koszt 1,23 zł
Dochód przekazany zostanie na finansowanie turnusów rehabilitacyjnych potrzebujących dzieci !!!
Stek (filet mignon) z zielonym pieprzem Składniki- polędwica wołowa - 4 kawałki, ok. 220 g każdy o grubości 3 cm
- oliwa - 2 łyżki
- zielony pieprz - 1/4 szklanki ziaren, bez zalewy
- masło - 1 łyżka
- szalotka - 1 szt
- koniak - 3 łyżki
- śmietana - 1/2 szklanki, gęsta
- bulion wołowy - 1/4 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
Mięso oczyść z błonek, pokrój na kawałki. Każdy natrzyj dobrą oliwą i odstaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
W małym rondelku zalej ziarna pieprzu wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Odcedź i odstaw.
Patelnię rozgrzej na ogniu przez ok. 3 minuty, mięso przypraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej oliwę, nieco zmniejsz ogień. Mięso smaż 2,3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Porcje przełóż na kratkę ustawioną nad talerzem (żeby na niego spłynęły soki) i zostaw tak przez ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 220 oC, mięso z sokami przełóż z powrotem na patelnię i piecz przez ok. 9 minut (będzie średnio wysmażone). Odstaw na 5 minut.
Na patelni, na której smażyły się steki rozpuść masło. Dodaj szalotkę i podsmaż przez ok. 2 minuty, aż zmięknie. Dodaj ziarna pieprzu, przesmaż przez minutę. Dolej koniak i podpal. Lekko potrząśnij patelnią zaczekaj aż płomienie się wypalą. Wlej śmietanę i bulion, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Steki włóż na patelnię z sosem i podgrzewaj około minutę (w razie konieczności dopraw sos np. solą). Podawaj od razu.