Przepis prosty, pracy niewiele a efekt bardzo smaczny! Niestety nie wiem jak muffinki sprawują się drugiego dnia - zostały zjedzone zaraz po upieczeniu. Użyłam standardowej foremki na sześć muffinek.
Proste ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskiego, użyłam ciasta gotowego - bo to jest naprawdę dobre i nie ma potrzeby bawić się w robienie francuza w domu. Do tego farsz z kapusty kiszonej z koperkiem .
Wytrawne pierożki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką przekąskę, lub ciepły poczęstunek dla gości. Gotowe ciasto francuskie bardzo ułatwia przygotowanie potrawy. Ciasto można delikatnie rozwałkować, rożki będą delikatniejsze i zyskamy więcej porcji. Niewielki dodatek oleju Kujawskiego z czosnkiem nadaje pierożkom zdecydowany charakter.
Chrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem.
Pyszna sałatka, w kolorach zielono-żółtych. Podana w oryginalny sposób, bo na liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce żółtka. Pokruszyłam je i posypałam nimi na koniec całość sałatki. Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi?
Przepyszna alternatywa dla klasycznych pasztecików do barszczu. Jajka przepiórcze stanowią oryginalny wielkanocny akcent, no i są fajną niespodzianką w środku chrupiącego pakieciku. Szybko się je robi – co więcej, gotowe pakieciki można włożyć do lodówki i upiec dopiero przed samym podaniem. Warto wypróbować... nie tylko na święta :)
Na piątkowe spotkania proponuję mały pogryzacz - odrywane ciasto, którego słodki wariant z cynamonem już kiedyś proponowałam na blogu. Każde z nich fantastycznie pachnie, a odrywanie jego pionowych plastrów sprawia niebywałą przyjemność :)
U moich teściów spróbowałam kaszanki bez kaszy gryczanej. Potem polubiłam kaszę gryczaną. Teraz jest tak, że na myśl o dobrej kaszance mam ślinotok. No cóż - takie zboczenie. Lubicie?
Serek czosnkowy, hmm to takie proste a niektórzy nadal kupują już gotowy.
Stop ! zróbmy go sami niech będzie zdrowszy, świeższy i lepszy niż ten który zawiera przedziwne dodatki, których spokojnie może tam nie być.
Pyszne, małe i słone rogaliki o smaku sera feta i z wyraźnie wyczuwalną nutą tymianku. Idealne na przekąskę do wina lub jako dodatek do zup-kremów. Do tego są banalnie proste do zrobienia :)