Tatar z wędzonego łososia w francuskiej łódeczce
Coś extra i coś co uwielbiam - ryba , ale nie byle jaka . Łosoś wędzony na zimno posiekany z świeżym koperkiem i odrobiną oleju i cytryny Serwowany w łódeczce zrobionej z ciasta francuskiego .
Warte wypróbowania:
Tatar z wędzonego łososia w francuskiej łódeczce .
Składniki:
30 dag łososia wędzonego na zimno
1/2 małego słoika mini korniszonków
1/2 cytryny
olej
sól morska
pieprz kolorowy
ciasto francuskie
koperek świeży
Ciasto francuskie kroimy na szersze paski . Nakładamy na miseczki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min.
Łososia siekamy. Korniszonki kroimy drobno. Kilka sztuk zostawiamy do ozdoby. Koperek siekamy drobno. Do posiekanego łososia dajemy pokrojone korniszony, lekko solimy. Dodajemy posiekany koperek , odrobinę soku z cytryny i odrobina oleju. Mieszamy dobrze. Upieczone łódeczki wyciągamy z piekarnika. Kiedy lekko wystudzą się nakładamy na nie naszego tatara. Ozdabiamy ogóreczkiem i koperkiem. Podajemy.