Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką

Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką

Zdjęcie - Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna sałatka, w kolorach zielono-żółtych. Podana w oryginalny sposób, bo na liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce żółtka. Pokruszyłam je i posypałam nimi na koniec całość sałatki. Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi?
Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką
3 jajka,
½ ogórka szklarniowego
½ pęczka rzodkiewek
2 łyżki szczypiorku
3 garście młodego szpinaku
1 pęczek botwinki (tylko liście)
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku

Sos: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki musztardy sól

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Liście botwinki i szpinak wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na talerzu. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i napełnić tym białka. Białka przenieść na talerz z zieleniną. Składniki sosu wymieszać i polać nim wypełnione „miseczki” z białek. Obficie posypać pokruszonym żółtkiem. Warzywa, które nie zmieściły się w białkach oraz resztę żółtka przełożyć na talerz z sałatką i ułożyć pomiędzy jajkami.

Zdjęcie - Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów