Jajka przepiórcze z pieczarkami w cieście francuskim
Przepyszna alternatywa dla klasycznych pasztecików do barszczu. Jajka przepiórcze stanowią oryginalny wielkanocny akcent, no i są fajną niespodzianką w środku chrupiącego pakieciku. Szybko się je robi – co więcej, gotowe pakieciki można włożyć do lodówki i upiec dopiero przed samym podaniem. Warto wypróbować... nie tylko na święta :)
JAJKA PRZEPIÓRCZE Z PIECZARKAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
(6 sztuk)
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
6 jajek przepiórczych,
280g pieczarek,
1 mała cebula,
pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz,
1 żółtko,
1-2 łyżki mleka,
1 łyżka oleju
Cebulę drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodać pieczarki i smażyć, aż soki które puszczą odparują.
Jajka przepiórcze włożyć do rondelka z wodą i gotować 2 minuty od momentu zagotowania się wody. Przelać zimną wodą i obrać.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć pieczarki, posypać posiekaną natką i umieścić po jednym jajku. Zlepić pakieciki i posmarować je żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Piec w 220 stopniach przez około 15 minut, aż będą złociste.
Najlepiej podawać na ciepło.
(przepis z blogu Kolizje Smaków z moimi małymi zmianami)