Tym razem ogórki na ostro. (...) Dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla. Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.
Główną bohaterką u mnie, jest dzisiaj borówka. W tej postaci stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju serów pleśniowych, pasztetów oraz pieczonych mięs. Może być również fantastyczną bazą do sporządzania sosu borówkowego
U mnie urwanie głowy z przetworami i załapałam się jeszcze na jagody ostatnie:-) i jagody zamykam w słoiku, choć odrobinę ...doskonałe do deserów lub dla dzieci kiedy dopada ich biegunka :-) Bardzo lubię jagody w końcu na imię mam Jagoda... Polecam
Tradycyjne, wg przepisu mojej Babci, najlepsze na świecie. Teraz właśnie nastał czas na ich produkcję - po pierwszych przymrozkach, kiedy śliwki są przymarszczone przy ogonkach, mają najwyższy poziom fruktozy i powidła praktycznie nie wymagają dosładzania
Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do sałatek lub na kanapki i nie straszne mi żadne choróbska i przeziębienia. Robię co roku spory zapas tego specjału aby starczyło na całą zimę.
Najlepsze marynowane opiekane śledzie jakie jadłam - wiem to zabrzmiało trochę bałwochwalczo. Jednak śledzie w słoiczku, które można kupić po prostu się nie umywają do takich zrobionych samemu. Biorąc pod uwagę niską cenę ryb i niewielki nakład pracy, który trzeba włożyć w ich przygotowanie, nic tylko lecieć do sklepu i zabrać się za robotę.
Marynowany (peklowany) ser jest tradycyjnym i bardzo popularnym daniem w Czechach i na Słowacji. Sposobów wykonania jest jest tyle ile rodzin je wykonujących i można marynować praktycznie każdy jego rodzaj poczynając od serów twarogowych, poprzez twarde, żółte kończąc na serach pleśniowych.
Wspaniały dodatek do sałtatek, na kanapki, do samodzielnego podjadania, a oliwa, która zostaje ma już tak pyszny smak, że idealnie sprawdza się jak najlepszy sos. Polecam!