Śledzie smażone marynowane

Śledzie smażone marynowane
Najlepsze marynowane opiekane śledzie jakie jadłam - wiem to zabrzmiało trochę bałwochwalczo. Jednak śledzie w słoiczku, które można kupić po prostu się nie umywają do takich zrobionych samemu. Biorąc pod uwagę niską cenę ryb i niewielki nakład pracy, który trzeba włożyć w ich przygotowanie, nic tylko lecieć do sklepu i zabrać się za robotę.
ŚLEDZIE SMAŻONE MARYNOWANE - Laura
SKŁADNIKI:
  • 1,3 kg świeżych wypatroszonych śledzi bez głów
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
NA ZALEWĘ:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • łyżka ziela angielskiego

Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem Odstawić na pół godziny.
Cebulę i czosnek obrać, paprykę opłukać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski.
Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, przestudzić (zimną łatwiej układa się w słoikach). Ryby ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
Cebulę, czosnek, paprykę, liście i ziele angielskie równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.


Zamknąć i wekować ok. 15 minut.

Kategorie przepisów