Śledzie smażone marynowane
Najlepsze marynowane opiekane śledzie jakie jadłam - wiem to zabrzmiało trochę bałwochwalczo. Jednak śledzie w słoiczku, które można kupić po prostu się nie umywają do takich zrobionych samemu. Biorąc pod uwagę niską cenę ryb i niewielki nakład pracy, który trzeba włożyć w ich przygotowanie, nic tylko lecieć do sklepu i zabrać się za robotę.
ŚLEDZIE SMAŻONE MARYNOWANE - Laura
SKŁADNIKI:
Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem Odstawić na pół godziny.
Cebulę i czosnek obrać, paprykę opłukać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski.
Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, przestudzić (zimną łatwiej układa się w słoikach). Ryby ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
Cebulę, czosnek, paprykę, liście i ziele angielskie równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.
Zamknąć i wekować ok. 15 minut.
ŚLEDZIE SMAŻONE MARYNOWANE - Laura
SKŁADNIKI:
- 1,3 kg świeżych wypatroszonych śledzi bez głów
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 5 ząbków czosnku
- 6 listków laurowych
- łyżka ziela angielskiego
Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem Odstawić na pół godziny.
Cebulę i czosnek obrać, paprykę opłukać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski.
Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, przestudzić (zimną łatwiej układa się w słoikach). Ryby ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
Cebulę, czosnek, paprykę, liście i ziele angielskie równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.
Zamknąć i wekować ok. 15 minut.